Cum a ajuns Maia Sandu, noul președinte pro-european al Republicii Moldova. Povestea unei învingătoare

16 nov. 2020
Cum a ajuns Maia Sandu, noul președinte pro-european al Republicii Moldova. Povestea unei învingătoare

Maia Sandu a câștigat alegerile din Republica Moldova, reușind să strângă 57,75% din voturile valabil exprimate, în vreme ce Igor Dodon a obținut 42,25%, după numărarea tuturor voturilor.

Este a doua oară când Maia Sandu candidează împtoriva președintelui în funcție Igor Dodon, pe care l-a înfruntat și în urmă cu patru ani, când pierdea totuși în turul al doilea al alegerilor.

De această dată însă, Maia Sandu a avut câștig de cauză și reușește să-ș învingă pe candidatul pro-rus Igor Dodon.

Cine este Maia Sandu?

În vârstă de 48 de ani, Maia Sandu nu este căsătorită. Are la bază studii economice și vorbește trei limbi străine: vorbește engleza, rusa și spaniola.

Candidata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) avea să obțină în 2010 un master la Harvard, în administrația publică.

Carieră de top în Statele Unite

Timp de 2 ani, între 2010 și 2012, a fost consiliera directorului executiv al Băncii Mondiale, având un salariu de aproximativ 10.000 de euro pe lună.

În 2012, avea să părăsească Washingtonul și SUA, pentru a se întoarce în Republica Moldova și a fi numită în funcția de Ministru al Educației, poziție din care a luat câteva măsuri extrem de controversate la vremea respectivă: a introdus camere de supraveghere la Examenul de Bacalaureat și a scurtat vacanțele, măsuri care au iscat proteste masive în stradă.

Igor Dodon, campanie negativă dură la adresa Maiei Sandu

Potrivit analistului politic Cristian Hrițuc, specializat pe Republica Moldova, Igor Dodon a dus o campanie extrem de dură la adresa candidatei PAS, care s-a întors împotriva lui, moldovenii solidarizându-se cu Maia Sandu. De altfel, la fel ca în România anului 2014, diaspora a jucat un rol important în aceste alegeri, moldovenii din afara granițelor participând în număr record și votând, în cea mai mare parte, candidatul pro-european Maia Sandu.

„S-a terminat campania prezidențială din Republica Moldova. Maia Sandu va câștiga cu un avantaj confortabil.
Ultima parte a campanie a fost extrem de murdară.

Dodon a făcut toate greșelile posibile. A făcut tot ce nu se face. S-a acționat din disperare. S-au reluat toate atacurile de acum 4 ani, s-au aruncat în joc toate acuzațiile posibile, care însă sunt prea puțin credibile. Probabil, strategia consultanților ruși a fost să mobilizeze întreg electoratul PSRM.

Au folosit aceeași tactică pe care o folosește și Sputink, crearea unei realități paralele. S-a încercat să se creeze prin multitudinea de acuzații o presiune pe electoratul moldovean, o frică ce să determine obținerea rezultatului dorit.

Cine este Maia Sandu, noul președinte pro-european al Republicii Moldova

Consultanții ruși au acționat ”pe forță”, așa cum se acționează în Federația Rusă, fără să mai țină cont de schimbările care s-au produs în electoratul moldovean și de faptul că nici acest electorat nu mai este cel de acum 15 ani, că s-a maturizat, că are acces acum la rețele sociale, că poate vedea și alte canale de știri, că diaspora a luat contact și cu vestul și poate vedea și alt stil de viață.

Toată campania făcută în ultimele două săptâmani a avut efectul advers, populația este enervată. Votul negativ la adresa lui Dodon se simte în aer.

Maia Sandu a avut un discurs bun prin care s-a adresat electoratelor candidaților din turul întâi, care au format acum un front anti Dodon. Le-a cerut susținerea.

Sandu poate câștiga președinția cu un avantaj consistent, lucru ce va fi extrem de benefic, pentru că va putea anula din start încercările lui Dodon de a crea agitație după alegeri, prin folosirea ”protestelor” de stradă,” declara, sâmbătă, Cristian Hrițuc, fost consiliere prezidențial al lui Traian Băsescu.