Cine ar urma să fie ministrul Justiției. Un nume surpriză aruncă în aer coaliția. Reacția lui Stelian Ion

02 sept. 2021
Cine ar urma să fie ministrul Justiției. Un nume surpriză aruncă în aer coaliția. Reacția lui Stelian Ion
Stelian Ion

Președintele Klaus Iohannis a transmis că analizează cererea de demitere a ministrului Justiției Stelian Ion, în timp ce Florin Cîțu transmite mesaje de forță în partid. Acesta le transmite colegilor subliminal, printr-o postare pe facebook că vor câștiga și de data aceasta.

Vlad Voiculescu a transmis la miezul nopții că dacă Florin Cîțu nu va fi schimbat din funcția de premier, atunci USR-PLUS va vota o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, însă mesajul nu pare să-i îngrijoreze pe cei de la PNL.

Cert este că în prezent România traversează o nouă criză politică. Noul ministru (interimar) al Justiției ar urma să fie Lucian Bode, ministrul Afacerilor Interne, potrivit mai multor surse politice. Însă asta doar până când se vor armoniza lucrurile în Guvern.

De ce spune Stelian Ion că a fost demis

Stelian Ion, proaspăt demis a avut și el o primă reacție legat de toată această situația și a explicat de ce s-a ajuns în acest punct.

”Cred că a fost destul de clar la încheierea zilei de ieri că în privința avizului care a stat la baza acestei dispute politice, am avut dreptate. Ministerul Justiției, încă nu primise originalul pe care să dea acel aviz. Prin urmare, termenul de 4 zile pe care trebuie să dea avizul nici nu începuse să curgă.

Dacă ar fi fost altfel, ședința de ieri ar fi continuat, s-ar fi adoptat actul acela normativ.

Dincolo de tehnicalități. Eu vreau să spun un lucru la care țin foarte mult. În spatele meu nu este doar o clădire, este o instituție respectabilă, Ministerul Justiției, unde lucrează niște oameni care au intrat pe bază de concurs. Unii au zeci de ani de experiență. Oameni care nu își permit, indiferent de presiuni, să își pericliteze cariera și să facă lucruri greșite, ilegale. Ministerul Justiției, de-a lungul anilor, a fost garantul respectării legalității și de câte ori nu s-au respectat aceste avize și opinii ale celor din Ministerul Justiției, s-a ajuns la situații neplăcute. Unii au ajuns să dea cu subsemnatul. De asta aș fi foarte atent, în activitatea guvernamentală, la aceste avize și opinii ale profesioniștilor din Ministerul Justiției.

Avem toate ingredientele pentru o guvernare de succes. La Justiție mai avem lucrat la armonizarea opiniilor în coaliție, dar electoratul ne-a dat un vot și aici nu suntem parașutați și puși cu mâna, ci am ajuns în coaliție în urma unui vot popular. Niciunul dintre cele trei partide nu a îndeplinit numărul de voturi pentru a decide el de unul singur. E foarte important să lucrăm bine împreună, eu nu am văzut să se schimbe modul de coordonare. Aș vrea să văd acțiuni ale miniștrilor, e foarte important să creăm o echipă”, a declarat Stelian Ion.