Cele mai grave reacții adverse ale antibioticelor. Medicii explică în detaliu ce se poate întâmpla după administrarea acestora

21 dec. 2020
Cele mai grave reacții adverse ale antibioticelor. Medicii explică în detaliu ce se poate întâmpla după administrarea acestora
Doctissimo

Antibioticele au rolul de a trata anumite infecții bacteriene, iar întotdeauna, acestea trebuie administrate doar dacă sunt prescrise de medic și nicidecum după ureche. În caz contrar, persoana în cauză ar putea avea reacții adverse, iar unele sunt extrem de grave.

Dr. Ionuț Fronea , Medic Specialist Farmacologie Clinică a făcut o listă cu efectele adverse pe care antibioticele le-ar putea avea asupra organismului, conform doc.ro.

Potrivit acestuia, antibioticele sunt utilizate în prezent  în cazul infecțiilor bacteriene severe, prevenind, astfel, complicațiile mai grave de boală. Având în vedere multitudinea de infecții care necesită un tratament, există mai multe clase de antibiotice, fiecare având un rol mult mai efeicient în cazul anumitor infecții bacteriene.

De asemenea, antibioticele se găsesc sub diferite forme în comerț cum ar fi capsule, talbete, lichid, iar uneori chiar unguent sau cremă. Un  alt lucru importanta de știut despre antibiotice este că ele încep să acționeze imediat după administrare, chiar dacă starea de sănătate se va îmbunătăți după o zi sau două de la administrarea primei doze.

Care sunt cele mai dese reacții adverse

Nu toți pacienții suferă de efecte adeverse ale antibioticelor, dar totuși, fiecare clasa de antibiotice deține o astfel de serie de efecte adverse. Printre cele mai dese reacții adverse se numără reacțiile gastrointestinale, infecțiile fungice și fotosensibilitatea.

Reacțiile gastrointestinale au loc în contextul în care antibioticele afectează flora gastrointestinală. Astfel, din acest motiv, ele pot cauza simptome precum: greață, vărsături, diaree, balonare, pierderea apetitului sau crampe stomacale. Acesta este și motivul principal pentru care foarte mulți medici prescrie, alături de antibiotice și o serie de probiotice, pentru protejarea stomacului.

Deși antibioticele au ca scop principal ucidere bacteriilor dăunătoare, există și momente în care acestea ajung să ucidă și bacteriile benefice organismului, iar unele dintre acestea pot avea rolul de a împiedice instalarea infecțiilor fungice. Tocmai din acest motiv, persoanele care iau antibiotice sunt predispuse la infecții vaginale și la infecții fungice la nivelul cavității bucale, sau a gâtului.

Fotosensibilitatea este un alt efect advers al administrării antibioticelor. O persoană care urmează un astfel de tratament poate deveni mult mai sensibilă la lumină, căpătând astfel fotosensiblitatea. În acest caz, persoanele vizate vor simți un deranj la nivelul ochilor, iar pielea lor va fi mai predispusă la arsuri solare.

Cele mai grave reacții adverse

Pe lângă reacțiile adverse menționate interior, există și persoane care se pot confrunta cu unele dintre cele mai rare și grave reacții adverse la antibiotice. Printre acestea se numără reacțiile alergice, sindromul Stevens-Johnson, dar și insuficiența renală.

Reacțiile alergice pot fi declanșate în urma administrării oricărui medicament, deci antibioticele sunt și ele pe listă. Dacă unele reacții alergice sunt minore și se rezolvă de la sine, altele necesită îngrijire medicală. Printre manifestările alergiilor cauzate de antibiotice se numără: umflarea limbii sau a căilor respiratorii, probleme de respirație sau urticarie.

Sindromul Stevens-Johnson este o altă reacție adeversă destul de gravă care se manivestă la nivel cutanat sau la nivelul membranei mucoase. Cu alte cuvinte, o persoană care are o astfel de reacție la antibiotice va avea simptome similare gripei, precum febră sau durere în gât. De asemenea, ar putea apărea și erupții dureroase pe piele.

Sursă foto: Medical News Today

În cazul în care nu știai, rinichii stau la baza eliminării toxinelor, inclusiv a celor din medicamente, iar o persoană care face un tratament cu antibiotice poate suprasolicita rinichii. Cei care pot suferi o astfel de reacție adversă sunt cei care au deja afecțiuni renale, iar în acest caz, medicul are grijă ca dozele de antibiotice să fie mai mici pentru a nu exista un astfel de risc.