Când devin antibioticele un pericol. Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă: Sunt niște otrăvuri

Când devin antibioticele un pericol. Medicul Mihai Craiu trage semnalul de alarmă: Sunt niște otrăvuri
Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash

Antibioticele au devenit refugiul românilor în contextul pandemiei de COVID. Rafturile farmaciilor au rămas goale, însă acest lucru nu este un semn prea bun. Medicul Mihai Craiu a spus clar când devin antibioticele un pericol și cine nu trebuie să le consume de nicio culoare.

Medicul Mihai Craiu susține că există un pericol real în cazul administrării antibioticelor la copii. Specialistul susține că părinții trebuie să țină cont neapărat de acest lucru. El a reamintit faptul că noul coronavirus nu este ucis de antibiotice, deci practic, utilizarea acestora ar putea fi degeaba, sau ar putea cauza probleme sevedere de sănătate în rândul copiilor.

”Sunt niște substanțe farmaceutice care sunt destinate omorârii unor ființe vii ca noi, care nasc, cresc, se înmulțesc și fac copii la rândul lor. Dacă ne uităm la nume, antibio înseamnă împotriva vieții. Deci sunt niște otrăvuri.

Asta ar trebui să știe părinții. Toată lumea se străduiește să-i dea copilului ce e mai bun. Dar antibioticelor fac ceva numai acelor ființe vii. La virusuri, antibioticele nu fac nimic”, a explicat Mihai Craiu, la Pro Tv.

Antibioticele sunt foarte periculoase

Medicul a mai subliniat faptul că în ultima vreme tot mai mulți români cer antibiotice încă de la primele simptome ale unei răceli, însă pe lângă faptul că ele nu vor vindeca afecțiunile, acestea pot avea chiar efecte negative asupra organismului, mai ales atunci când este vorba de un copil.

”Noi am făcut un studiu foarte interesant. Trei sferturi dintre românii care vin la spital cu copii cu febră se așteaptă să primească antibiotic. Antibioticele date degeaba nu ajută, ba chiar fac rău. Noul coronavirus nu poate fi omorât cu vreun antibiotic”, a mai adăugat el.

Specialistul a mai precizat că tot mai mulți părinți se feresc de doctori, de teama noului coronavirus, așa că preferă să își trateze copilul acasă. Mihai Craiu consideră că atunci când starea de sănătate a unui copil se degradează, vizita la medic trebuie făcută în cel mai scurt timp pentru a evita o situație mai gravă.

El a vorbit și despre simptomele care ar trebui să-i facă pe părinți să meargă cât mai repede la un doctor.

”În toată lumea părinții se comportă așa. Acum, în toată lumea, s-au redus la jumătate vizitele la spital în această perioadă și au fost înlocuite cu întâlnirea cu medicul online.

Semnele reale de pericol pentru o boală cu febră sunt modificarea stării de conștiență, când un copil e prea moale, fără energie, existența convulsiilor, copii care tremură și își dau ochii peste cap. Al treilea pericol: un copil care vomită încontinuu sau aer diaree. Dacă le identificăm, acel copil trebuie să ajungă la medic cât mai repede. Cam într-o oră trebuie să ajungă la spital”, a mai spus medicul Mihai Craiu.