Ce salariu încasează un miner în Germania. Europa plătește de cinci ori mai mult decât România pentru un astfel de job

23 feb. 2021
Ce salariu încasează un miner în Germania. Europa plătește de cinci ori mai mult decât România pentru un astfel de job

Minerii din România au fost puși la zid în ultima vreme. Mai mulți angajați de la minele Lonea şi Livezeni s-au adunat la sediul Complexului Energetic Hunedoara, unde au protestat și și-au cerut drepturile pe care le au. Alți 70 s-au blocat în subteran amenințând cu greva foamei, dacă ce au certu nu va deveni realitate.

Cei mai mulți mineri își doresc doar să poată acoperi cheltuielile zilnice dintr-o familie. Ei au fost total nemulțumiti de faptul că foarte mulți bugetari din Capitală câștigă enorm doar din anumite sporuri, pe când ei nu își pot asigura cele necesare traiului nici măcar dintr-un salariu.

Ce salariu încasa un miner înainte de Revoluție

Probabil vă întrebați acum pentru ce salarii luptă acești mineri și ce sume încasează pentru munca dificilă prestată în mediul subteran. Ei bine, în trecut, ei se puteau lăuda cu salarii frumușele, însă odată cu evoluția țării și revoluția, salariile minerilor sau depreciat considerabil.

Astfel, în 1986, un miner aducea în familie un salariu lunar cuprins între 2.700 și 3.700 lei, bani câștigați în urma unei munci dificile, dar suficienți pentru a-și întreține familiile. Din păcate pentru ei, Revoluția nu a fost o întâmplare tocmai pozitivă.

După 1989, Guvernele au început tăierea salariilor, închierea minelor și alocarea unor sume mult mai mici decât înainte.

Ce salariu are un miner în 2021

Nu este de mirare deci, că în anul 2021, un miner încasează lunar un salariu de puțin peste 2.000 de lei. De asemenea, potrivit fanatik.ro, salariile minerilor încep de la suma de 1.386 lei până la maximum 4.106 lei, așa că orice funcție ar avea cineva, cu siguranță nu va depășii cei 4.000 de lei.

Mare atenție, însă salariul de peste 4.000 de lei este încasat doar de directori, așa că majoritaea minerilor și lucrăritorilor din domeniu încasează salarii cuprinse între 1.499,71 lei  și 2.319,67 lei pe lună.

Dacă ar fi să facem o comparație cu alte țări din Europa, am putea observa că ele plătesc minerii cu salarii de cinci, dacă nu șase ori mai mari decât în România, meseria fiind mult mai apreciată în restul Europei.

Cât câștigă un miner în Europa

Germania spre exemplu oferă un salariu lunar pentru un miner de peste 3.500 de euro, în condițiile în care salariul mediu din Germania este de 2.000 de euro.

Finlanda nu se zgârcește nici ea când este vorba de mineri. Țara își plătește minerii cu aproximativ 2.200 de euro lunar. Austria pe de altă parte, oferă minerilor un salariu de 1.200 de euro.

Dacă trecem de Europa, aflăm că în alte părți ale globului salariile se apropie într-adevăr de cele din România. Rusia oferi pentru mineri un salariu de 420 de euro lunar, în timp ce Lituania oferă 300 de euro.

Nici minerii din China nu se pot lăuda cu bani prea mulți. Ei încasează lunar pentru munca prestată suma de 145 de euro.