Cea mai mare tragedie din România din ultimii ani. Cum au murit cinci prieteni încercând să se salveze unul pe celălalt

06 aug. 2021
Cea mai mare tragedie din România din ultimii ani. Cum au murit cinci prieteni încercând să se salveze unul pe celălalt

Tragedie într-o localitate din Bacău, unde cinci adolescenți au murit înecați în râul Siret. Aceștia ar fi încercat să-şi salveze prietenii care erau la un pas să se înece, însă au fost la rândul lor luați de curenți. Mărturiile cutremurătoare ale salvatorului și celor doi supraviețuitori.

Duminică, 1 august, cinci adolescenţi şi-au pierdut viaţa în apele Siretului în decurs de câteva minute din cauza curentului mult prea puternic care i-a luat rând pe rând. Aceștia făceau parte dintr-un grup de șapte prieteni care veniseră din judeţul Neamţ într-o localitate din Bacău.

Deși au chemat ajutor, echipajele de pompieri, medici şi scafandri veniți la fața locului n-au mai putut face altceva decât să scoată la suprafaţă trupurile neînsufleţite.

Mărturii cutremurătoare

Singurii supravieţuitori ai tragediei şi salvatorul lor au făcut mărturisiri de-a dreptul cutremurătoare despre ce s-a întâmplat în momentele fatale, scrie observatornews.ro.

„S-au prins unii de alţii şi când ne-a tras, eu am dat drumul la un moment dat, să nu-i tragă pe toţi după mine. Din păcate, n-am mai văzut nimic după aceea. Îi vedeam pe toţi că se scufundă”, a spus Alexandru Fătu în vârstă de 18 ani.

„Eu am intrat ultimul în apă şi am reuşit să mai ies eu cu încă un băiat. Când am ieşit, nu mai era niciunul pe mal”, a mărturisit unul dintre supravieţuitori.

Cei doi au fost salvați de un al 8-lea adolescent care a rămas pe mal, care le-a întins un prosop şi un băţ ca să se prindă.

„Când am văzut că se duc în jos şi s-a lăsat liniştea, m-am dus spre ei. Mai erau doar doi dintre ei. Pe restul nu-i mai vedeam”, a spus salvatorul în vârstă de 17 ani.

O comunitate în suferință

Cei cinci adolescenți au fost conduși joi, 5 august, pe ultimul drum de către localnicii din Bahna, afectați încă de ceea ce s-a putut întâmplat. Cortegiile funerare au pornit în acelaşi timp de acasă, de la fiecare familie care a avut un copil mort în tragedie. Pe drumul spre cimitir, după cum a relatat un sătean, bătrânele spuneau că nu se poate mai mare nenorocire ca tineri care aveau toată viaţa înainte să-şi piardă viaţa în aşa mod cumplit.

„A fost impresionantă şi mobilizarea elevilor de la şcoală, care au fost la cele cinci ceremonii de înhumare, ce s-au desfăşurat concomitent. La fiecare dintre ele a fost prezent câte un preot. Nu sunt cuvinte pentru a descrie durerea familiilor atât de greu încercate de moartea tragică şi absurdă a acestor adolescenţi”, a declarat Emil Prisecaru, viceprimarul comunei Bahna, transmite adevarul.ro.