Cea mai bună veste despre pandemie. Când s-ar putea sfârși totul. Experții vin cu noi detalii

Cea mai bună veste despre pandemie. Când s-ar putea sfârși totul. Experții vin cu noi detalii
Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

A venit și cea mai bună veste despre pandemie. Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID a anunțat când am putea reveni la o viață normală și când am putea spune că pandemia a luat sfârșit definitiv. Totuși, declarațiile sale nu sunt susținute în totalitate de experții din domeniul sănătății. 

Doctorul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, susține că odată ce vaccinul va ajunge în România, vom fi din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate.

Acesta este de părere că în cel mai optimist scenariu am putea primi vaccinul în a doua jumătate a lunii decembrie, iar în cel mai pesimist – la începutul anului viitor. Indiferent de scenariu, există o informație care e vehiculatăde tot mai multă lume, și anume că la anul pe vremea aceasta, vom spune: „Am scăpat!”

Doi experți în materie de sănătate au dezbătut această ipoteză. Aceștia s-au declarat de acord cu scenariul optimist, însă posibilitatea de vaccinare a întregii populații nu prea pare atât de realistă.

”Sunt de acord cu scenariul optimist că vom începe din decembrie vaccinarea grupelor de risc, în special personalul medical și paramedical, dar sunt sceptică privind posibilitatea de a atinge obiectivul vaccinal necesar de 70-80 la sută din populația României la anul pe vremea aceasta”, a comentat Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, la Digi24.

”Nu din motive de disponibilitate a vaccinului, ci mai degrabă din motive de comportament uman și refuz”, a adăugat ea.

Atitudinea populației ar putea strica totul

De asemenea, experta în sănătate consideră că există o problemă majoră în ceea ce privește vaccinarea la nivel național. Potrivit acesteia, refuzul populației de a se vaccina va duce la imposibilitatea obținerii imunității de grup, care se consideră a fi atinsă după imunizarea a 60-70 la sută dintre persoane.

”Vaccinul este un produs farmaceutic, vaccinarea este un serviciu medical, se poate face, conform legilor privind drepturile pacientului și drepturile omului, doar cu acordul persoanei. În România, vedem că există și diverse mișcări împotriva vaccinului. Populația României nu știe tot timpul care este beneficiul și mai degrabă crede știrile greșite despre vaccinare.

Nu se informează din site-uri științifice, nu întreabă specialiștii și de cele mai multe ori ajungem la situația în care chiar dacă vom avea disponibil vaccinul, așa cum s-a întâmplat în unii ani cu vaccinul antigripal, populația să nu dorească vaccinarea, în așa fel încât să atingem obiectivul vaccinal majoritar, care să asigure întreruperea lanțului de transmitere”, a mai explicat Ioana Stăncel.

Nici la anul nu scăpăm

De cealaltă parte, Gindrovel Dumitru, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, nu este de acord cu scenariul doctorului Valeriu Gheorghiță. El consideră că pandemia nu se va sfârși nici în anul următor.

”Este foarte puțin probabil să spunem că la anul pe vremea asta am scăpat”, este de părere și Gindrovel Dumitru.

El a mai adăugat că vaccinu anti-covid reprezintă doar un început al sfârșitului pandemiei, iar acest lucru va dura destul de mult.

”Eu pot să spun că practic, apariția vaccinului înseamnă începutul sfârșitului acestei pandemii”, a adăugat Gindrovel Dumitra, la Digi24.

”Că vom reuși să o limităm până la anul pe vremea aceasta sau poate chiar încă un an de aici înainte, este foarte important că avem o rază de speranță”, a subliniat medicul.