Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Alexandru Rafila spune la ce trebuie să ne așteptăm

19 nov. 2020
Efectele secundare ale vaccinului anti-COVID. Alexandru Rafila spune la ce trebuie să ne așteptăm
Alexandru Rafila este reprezentantul României la OMS

Vaccinul anti-COVID este cel mai așteptat lucru din ultimele luni. Întreg globul așteaptă medicamentul care ne-ar putea aduce la normalitate în următoarea perioadă. Totuși, la fel ca și în cazul altor medicamente, ar putea exista o serie de efecte secundare. Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre aceste aspecte.

Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, Alexandru Rafila vine cu o serie de detalii noi privind vaccinarea anti-covid. Profesorul susține că românii nu trebuie să fie speriați de vaccinul care urmează să ajungă în țară, deoarece zeci de mii de subiecți au reacționatat destul de bine la studiile clinice.

„Noi nu putem să ne așteptăm la alte efecte secundare decât cele care au fost observate în studiul clinic de fază 3. Și de ce spun de fază 3 – pentru că acolo ai zeci de mii, 40.000 de subiecți care sunt vaccinați. În studiile de fază 1 ai câteva zeci, ulterior câteva sute și câteva zeci de mii în studiile de fază 3”, a spus Alexandru Rafila, la Antena 3.

Profesorul Rafila a precizat că până în prezent, reacțiile vaccinului au avut loc imediat după administrare. Pacienții s-au confruntat cu o serie de dureri la locul administrării și cu un ușor disconfort timp de câteva ore.

”Până acum au fost reacții de durere la locul administrării, subfebrilitate sau un ușor disconfort pentru o perioadă de câteva ore. Nimic altceva, cel puțin din ce relatează producătorii. Aceste efecte adverse caere sunt totdeauna contabilizate vor fi verificate de Agenția Europeană a Medicamentului.

Încă un lucru care este foarte important: orice reacție adversă va fi monitorizată și introdusă într-un sistem electronic de raportare. Aici este vorba despre un parteneriat între Institutul Național de Sănătate Publică și Agenția Națională a Medicamentului, iar oricine va face acest vaccin va avea posibilitatea să raporteze imediat, în timp real, dacă apare vreo reacție adversă”, a mai spus Rafila.

Ce se întâmplă dacă vaccinul devine un pericol

Alexandru Rafila a vorbit și despre situația în care vaccinul va avea reacții adverse grave. Reprezentatul României la OMS susține că în cazul unei astfel de situații, vaccinarea va fi oprită și va fi reluată doar în condiții de siguranță.

”Dacă se constată cumva că reacțiile adverse sunt grave, pun într-un fel în pericol sănătatea, cu siguranță se oprește vaccinarea până la clarificarea cauzelor și nu continuă decât în condiții de siguranță”, a mai spus Alexandru Rafila.