Ce sume câștigă șefii ASF și ce averi au în conturi. Cel mai mare salariu depășește 11.000 de euro

Ce sume câștigă șefii ASF și ce averi au în conturi. Cel mai mare salariu depășește 11.000 de euro

Salariul minim din România este în prezent 2.230 de lei, adică 446 de euro. Deși o parte considerabilă din populația țării trăiește doar din această sumă, șefii ASF se bucură de salarii de peste 20 de ori mai mari decât cel al românilor de rând.

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, membrii  Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), încasează niște sume nebănuite. Pentru cei care nu știu, acești membri sunt responsabili direct de funcţionarea în condiţii optime a pieţei de capital (130 mld. lei), a pieţei asigurărilor (11 mld. lei) şi a fondurilor de pensii (73 mld. lei) din România.

Consiliul ASF nu are foarte mulți membri, însă salariile sunt pe măsură. Există 9 membri, dintre care 5 membri executivi, preşedintele, prim-vicepreşedintele şi 3 vicepreşedinţi,  precum şi 4 membri neexecutivi. Aceştia au fost numiţi pentru un mandat de 5 ani, începând cu data de 14 noiembrie 2018, iar Nicu Marcu a fost numit preşedinte în vara anului 2020.

Sursa citată menționează că, dat fiind faptul că Nicu Marcu nu a încheiat încă un an la ASF şi nu şi-a depus declaraţia de avere aferentă acestei poziţii, astfel că, nu a putut fi luat în calcul de analiză.

Salariu de peste 11.000 de euro 

Analiza realizată pune în lumină niște salarii greu de imaginat. Elena Ionela Dascălu, încasează suma de 11.676 euro, lunar, pentru funcția de vicepreședinte. Ea este urmată de Ștefan Daniel Armeanu, vicepreședinte al Sectorului Sistemului de pensii private, care are un salariu de 11.212 euro.

Lista continuă cu Gabriel Grădinescu, vicepreședinte al Sectorului Instrumentelor și Investițiilor Financiare, care încasează lunar, suma de 10.865 de euro. După el vine Cristian Roșu, vicepreședinte al Sectorului Asigurări-Reasigurări, care are un salariu de 10.752 euro.

Ceilalți membri au salarii vizibil mai scăzute. Este vorba despre Ovidiu Răzvan Wlassopol, membru neexecutiv, care încasează lunar

Sursă FOTO : Ziarul Financiar

Florin Roman cere salarii mai mari la ASF

Deputatul Claudiu Năsui se declară revoltat de aceste salarii gigant. El amintește de episodul în care Florin Roman cerea statului suplimentarea veniturilor conducerii ASF, în condițiile în care salariile sunt oricum mari, iar noi ne aflăm în plină criză financiară.

”Iată salariile celor care conduc Autoritatea de Supraveghere Financiară. Venituri de peste 50.000 de lei net pe lună.

Toate veniturile de la stat ar trebui plafonate la nivelul salariului președintelui. Inclusiv cel al instituțiilor care zic că se finanțează din „venituri proprii”. De fapt veniturile lor zise „proprii” sunt tot din buzunarul nostru și tot pentru că statul le dă diverse atribuții.

În loc să mergem către plafonarea acestor venituri, noi mergem în direcția total opusă.

Săptămâna trecută trecea val vârtej prin parlament proiectul domnului Florin Roman, liderul grupului parlamentar PNL, prin care statul ar suplimenta veniturile conducerii ASF pe care o vedeți aici cu diurne noi de cazare și transport și cu decontarea cheltuielilor cu locuința de serviciu.

Asta era o urgență mare în timp de pandemie”, a scris Năsui pe facebook.