Ce se va întâmpla cu legea pensiilor, după decizia CCR? Mai cresc sau nu pensiile

14 ian. 2021
Ce se va întâmpla cu legea pensiilor, după decizia CCR? Mai cresc sau nu pensiile

Curtea Constituțională a României a decis, miercuri, 13 ianuarie că legea privind majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Dincolo de această decizie însă, există niște semne de întrebare. Un fost președinte al CCR a explicat ce se întâmplă, de fapt.

În toamna anului trecut, Guvernul a sesizat CCR în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020, rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, însă răspunusul a venit de abia la mijlocul lunii ianuarie. Miercuri, Curtea Constituțională a decis că majorarea pensiilor cu 40 de procente este constituțională.

Ce semnifică, de fapt, decizia CCR

Augustin Zegrean, fost preşedinte al Curţii Constituţionale, a vorbit și el despre decizia luată de CCR și despre ce se va întâmpla de acum cu legea pensiilor. Potrivit acestuia, CCR nu a spus clar că legea  este constituțională, din contră, a spus că este neconstituțională, aceasta fiind trimisă în Parlament.

În acest context, fostul președinte al CCR este de părere că Parlamentul nu are niciun termen pentru a se ocupa de această lege. De asemenea, în ciuda faptului că legea pensiilor este foarte importantă pentru români, este posibil ca această să nu fie dezbătută prea curând.

Curtea nu a spus că legea este constituţională, a spus că este neconstituţională şi a trimis-o la Parlament pentru a fi pusă de acord cu Constituţia şi cu decizia Curţii.

Din păcate, nu este niciun termen în care Parlamentul este obligat să facă această punere a legii în acord. Dacă vor o fac, dacă nu, nu. Au fost şi situaţii când legea nu a mai fost dezbătută, a rămas respinsă. Aici nu cred că se va întâmpla la fel, pentru că interesul este foarte mare pentru populaţie”, a spus Augustin Zegrean la Antena 3.

Ce se va întâmpla cu legea pensiilor

Acesta a mai precizat că până la momentul în care Parlamentul va lua o decizie, românii trebuie să se mulțumească cu majorarea punctului de pensie cu 14%, așa cum a decis Guvernul în vara anului trecut.

”Cert este că până la o decizie a Parlamentului, până atunci rămâne valabil OUG-ul din august 2020 prin care Guvernul a decis că majorarea punctului de pensie este cu 14 la sută”, a mai adăugat Augustin Zegrean.

Același pesimism vine și din partea senatorului PSD Neamț, Răzvan Cuc. Acesta a reacționat chiar miercuri după decizia CCR. Potrivit senatorului, pensionarii români nu trebuie să își facă speranțe prea mari, deoarece pensiile nu vor fi majorate,

”Românii nu trebuie să-şi facă speranţe pentru că liberalii nu vor respecta decizia Curţii Constituţionale a României potrivit căreia decizia de majorare a pensiilor cu 40% este constituţională”, a scris Răzvan Cuc pe Facebook.

Se repetă istoria din 2020

Acesta a amintit de situația din 2020, atunci când Guvernul nu a respectat legea majorării pensiilor, iar acum președintele Klaus Iohannis a subliniat foarte clar faptul că alte creșteri nu vor mai exista nici în rândul pensionarilor, dar nici în rândul salariaților.

Răzvan Cuc, la fel ca și Augustin Zegrean consideră că poporul a fost mințit și practic obligat să trăiască în sărăcie, în ciuda legii și a deciziei luate de CCR.

”Guvernul PNL nu doar că nu a respectat legea şi nu a majorat punctul de pensie cu 40% aşa cum ar fi trebuit, ci Iohannis a anunţat deja că anul acesta nu vor mai fi alte creşteri. Aţi minţit poporul. Acum românii pot trăi în sărăcie pentru că voi, cei de la Putere”, a mai adăugat el.