Pensiile speciale rămân în picioare, în ciuda tuturor eforturilor. Ultima decizie luată de CCR dă totul peste cap

Pensiile speciale rămân în picioare, în ciuda tuturor eforturilor. Ultima decizie luată de CCR dă totul peste cap

Mai multe partide politice au făcut eforturi uriașe pentru impozitarea pensiilor speciale, însă totul depinde decizia luată de Curtea Constituțională. De această dată, după nenumărate amânări, CCR a decis că legea care prevede impozitarea cu 85% a pensiilor care depăşesc suma de 7.000 de lei este neconstituțională.

Curtea Constituțională a României a informat că decizia privind neconstituționalitatea legii de impozitare a pensiilor a fost luată cu unanimitate de voturi și este una definitivă și general obligatorie. În ceea ce privește argumentele pentru care o astfel de decizie a fost luată, CCR a precizat că acest lucru va fi prezentat în cuprinsul deciziei ca urmează să fie publicat.

„Curtea Constituţională, în cadrul controlului anterior promulgării, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate (după conexarea celor două sesizări cu acelaşi obiect, formulate de Avocatul Poporului şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) şi a constatat că este neconstituţională, în ansamblul său, Legea pentru modificarea şi completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal.

Decizia este definitivă şi general obligatorie. Argumentele reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Curtea Constituţională vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se va redacta într-un termen scurt şi se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea I”, informează instituția.

Legea care se zbate de jumătate de an

CCR a evitat de mai bine de jumătate an să ia o decizie cu privire la această lege. Ea a fost votată încă din luna iunie a acestui an și prevedea că pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează. De cealaltă parte însă cele între 2.000 şi 7.000 ar fi urmat să fie impozitate cu 10%, iar pensiile de peste 7.000 de lei, cu 85% pentru ceea ce depăşeşte acest prag.

Totuși, deși textul a fost votat de Camera Deputaţilor, acesta a fost atacat la Curtea Constituţională de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi Avocatul Poporului.

Conform argumentelor ÎCCJ, legea atacată este neconstituţională în ansamblul său iar, prin raportare la cuantumul de 7.000 de lei, suprataxarea vizează o categorie restrânsă de contribuabili care obţine venituri din pensii şi indemnizaţii pentru limită de vârstă în condiţiile legilor speciale.

Nu este prima oară când sunt lansate astfel de acuzații. Instanţa supremă a mai acuzat încălcarea principiului clarităţii, previzibilităţii şi predictibilităţii legii, a principiului independenţei judecătorilor, precum şi încălcarea principiilor art. 1 din Protocolul nr. 1 la CEDO.