Pensiile care vor fi înghețate în anul 2021. S-a dat deja ordonanță de urgență. Există o singură categorie exceptată de la lege

02 ian. 2021
Pensiile care vor fi înghețate în anul 2021. S-a dat deja ordonanță de urgență. Există o singură categorie exceptată de la lege
Sursa foto: Christian Langballe on Unsplash

Noul guvern condus de fostul ministru al Finanțelor, Florin Cîțu a terminant anul 2020 în forță, venind cu o ordonanță de urgență, care modifică 20 de acte normative și care a creat deja valuri, în special în interiorul PNL.

Printre altele, acest OUG prevede înghețarea pensiilor speciale pentru toate categoriile, cu o singură excepție: magistrații. Aceștia vor primi în continuare sumele alocate, modificate (pe plus) în funcție de rata medie inflației.

Se pare că motivul pentru care acestea ar rămâne intacte este teama de CCR. Mai exact Guvernul se teme că magistrații vor ataca din nou prevederea legalî și vor fi obligați să revină asupra deciziei nu doar pentru această categorie socială, ci pentru toate celelalte. Iar asta ar fi un dezastru întrucât nu mai sunt bani la bugetul de stat.

”Nu am solicitat eu în mod expres ca magistrații să fie introduși. Nu am avut o discuție specială pe tema asta, pur și simplu a fost propunerea celor de la Ministerul Finanțelor și nu m-am luptat în mod deosebit să îi introduc și pe magistrați acolo. Motivul este că trebuie să am o discuție cu magistrații, cu CSM pe tema pensiilor speciale. Sper să se accepte din partea magistraților că sistemul actual trebuie modificat. Sigur, exista și riscul unei contestări la Curtea Constituțională. Aceste pensii, printr-o practică și niște decizii ale Curții, au ajuns într-un fel intangibile, dar asta nu înseamnă că nu se va putea aduce nicio modificare legislației”, a explicat noul ministru al Justiției, Stelian Ion pentru Europa Liberă.

Pensiile speciale care vor fi înghețate vizează:

  • personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă
  • personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al parchetelor de pe lângă acestea şi personalul care funcţionează în Institutul Naţional de Expertize Criminalistice
  • funcţionarul public parlamentar
  • membrii Corpului diplomatic şi consular al României
  • membrii Curții de Conturi
  • deputaţii şi senatorii.

Pensiile speciale ale primarilor, suspendate cu un an

Același OUG stabilește și suspendarea cu 1 an a aplicării pensiilor speciale pentru primari, ceea ce evident a creat un adevărat cutremur pentru aleșii locali, în frunte cu Emil Boc, care este și președintele Asociației Municipiilor din România (AMR). Acesta, îmrepună cu numeroși semnatari au trimis și o scrisoare deschisă, în care critică aspru această măsură.

Liderii din Ardel sunt nemulțumiți de negicierile conduse de Ludovic Orban

„Constatăm cu dezamăgire că „practicile nesănătoase” ale guvernelor anterioare au fost însușite rapid de Guvernul Cîțu. Proiectul de OUG propus spre adoptare, fără consultarea AMR si a celorlalte structuri asociative, transformând astfel un instrument de dialog între doi parteneri egali (administrația centrală-administrația locală) într-un act formal, menit să mimeze respectarea legii, dar încălcând în fapt și litera și spiritul ei. Adoptarea unei ordonanțe de urgență care modifică peste 20 de acte normative, cu impact în diverse domenii precum: bugete locale, fiscalitate, asistență socială, educație, salarizare, sănătate, muncă, etc, fără respectarea minimă a regulilor în domeniul transparenței și dialogului cu structurile asociative, este de natură să tragă un semnal de alarmă cu privire la capacitatea Guvernului de a realiza reforma statului, așa cum și-a asumat prin programul de guvernare”, transmis primarii prntr intermediul unui comunicat al AMR.

Printre cei care au semnat această scrisoare se află primari importanți de la PNL și USR-PLUS: Mihai Chirica (Iași), Ion Lungu (Suceava), Florin Birta (Oradea) și Ciprian Ciucu (Sectorul 6 ), Allen Coliban (Brașov), Lucian Viziteu (Bacău).