Ce se întâmplă cu pensiile acestor români. Cifrele spun totul

17 nov. 2020
Ce se întâmplă cu pensiile acestor români. Cifrele spun totul

Din ce în ce mai mulți români preferă pensiile private, iar acest lucru se resimte în cifre. Cele șapte fonduri de pensii private Pilon 2 au ajuns la un record istoric. Peste 7,6 milioane de salariați români contribuie la acestea.

Luna octombrie a fost o adevărată provocare pentru sistemul privat de pensii. Potrivit datelor analizate de Ziarul Financiar, fondurile de pensii private Pilon II, la care contribuie obligatoriu 7,6 de salariați români au încheiat întreaga lună cu active totale de peste 70,2 mliarde de lei, un record istoric. Această sumă este în creștere cu peste 8 miliarde de lei de la începutul anului.

Această creștere poate fi considerată rezultatul revenirii unor acţiuni din portofoliu şi o urmare a contribuţiilor trimise de salariaţii români.

Un lucru important de știut este că luna octombrie este prima lună de la înfiinţarea sistemului de pensii private Pilon II în România, din anul 2008 și până în prezent, iar cifrele arată încurajator.

Creșteri consistente în luna octombrie

Conform celor mai recente date publicate luni de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi analizat de Ziarul Financiar,  Pilon II a avut în luna octombrie 2020 a şaptea lună consecutivă de creştere. De asemenea, de la începutul anului, în termeni procentuali, activele Pilon II au urcat cu 13%.

Totodată, în luna octombrie 2020, fondurile de pensii private Pilon II aveau investiţii de 48,3 mld. lei în titluri de stat (68,73% din total), alte 13,5 mld. lei în acţiuni, investite în cea mai mare parte la Bursa de la Bucureşti (19,3%), dar şi obligaţiuni corporative de 3 mld. lei (4,2%), depozite bancare de 1,6 mld. lei (2,3%) şi alte plasamente.