Meseria de șofer nu este una deloc ușoară. Pe lângă traficul de zi cu zi, un conducător auto are în propriile mâini și siguranța pasagerilor pe care îi transportă, așa că sumele încasate ar trebui să fie pe măsură.
În București, lucrurile sunt și mai complicate. Există nenumărate autobuze, extrem de mulți șoferi, iar aglomerația este la orice oră. Toți șoferii de pe STB au un program destul de aglomerat și o responsabilitate mare, însă se poate spune că salariile câștigate merită efortul.
Potrivit unui raport realizat de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice (AMRSP), un salariu al unui șofer sau al unui șofer de la STB este de 3.200 de lei lunar. Suma nu este însă una fixă. Potrivit sursei citate, un șofer poate să primească și 3.700 de lei dacă lucrează ore suplimentare sau în weekend.
În cazul șoferilor de STB care lucrează pe liniile de noapte, banii sunt și mai mulți. Aceștia primesc un spor de noapte de 25%, la care se mai adaugă și un spor de sărbători legale de 100%, un spor pentru ore suplimentare cuprins între 100-150%, un spor de vechime între 5-25% și un spor de conducere între 16-18%.
Nu doar șoferii, dar și angajații STB se pot lăuda cu niște bonusuri consistente. Aceștia primesc al 13-lea salariu sub forma unei prime de Paște. Potrivit sursei citate, prima de Crăciun este de 500 de lei, iar prima de vacanță reprezintă 80% dintr-un salariu.
De asemenea, în cazul în care un șofer de autobuz va deveni părinte, acesta primește 1.850 de lei, plus 3 zile în plus de concediu pe an.
Pe lângă salariile încasate însă, există și un mare dezavantaj. Dacă tramvaiul, autobuzul, sau troleibuzul se defectează în timpul cursei, sau înainte de aceasta, șoferul STB trebuie să rămână la depou și nu este plătit pentru orele nelucrate, chiar dacă nu este vina sa.