Ce salariu are un polițist rutier și ce studii trebuie să aibă pentru a încasa acești bani

04 dec. 2020
Ce salariu are un polițist rutier și ce studii trebuie să aibă pentru a încasa acești bani

Polițiștii rutieri au fost invidiați foarte multă vreme pentru veniturile pe care le încasează, dar și pentru responsabilitățile pe care le au. Totuși, totul depinde de experiență, iar nu muți încasează salarii generoase.

Se pare că salariul unui polițist rutier este mult mai mic decât se așteaptă majoritatea persoanelor. De asemenea, nici dacă are o experiență de peste 15 ani în domeniu, un agent de la rutieră nu se poate lăuda cu o sumă prea mare.

Cu alte cuvinte, salariul total al unui polițist de la Brigada Rutieră, după 15 ani de meserie, este de 4.000 de lei net, iar în această sumă se încadrează norma de echipament, 268 lei și norma de hrana, 1.054 lei. Totodată, în unele situații se mai adaugă sporuri pentru condiții grele și toxicitate, 268 lei, precum si sporul de risc si solicitare neuropsihică, care are o valoare de 282 lei.

Nici o polițiștii nu sunt foarte încântați de sumele încasate, având în vedere pericolul la care sunt expuși și studiile pe care sunt nevoiți să le facă pentru a avea o astfel de funcție.

Ce studii are un polițist de la rutieră

Nu oricine poate fi polițist rutier. Cei care s-au decis să urmeze acest trebuie sa urmeze cursurile unei școli de subofiteri. Aceștia se inscriu la Scoala de Agenti de Politie „Vasile Lascar” din Campina sau Scoala de Agenti de Politie „Septimiu Muresan”, situată în Cluj Napoca, iar condițiile sunt destul de stricte.

Aceștia nu trebuie să aibe antecedente penale, trebuie să cunoască la perfecție limba română, atât scris cât și vorbit, trebuie să aibe capacitate deplină de exercițiu și totodată trebuie să fie apți din punct de vedere medical, fizic dar și psihologic.

De asemenea, o persoană carea vrea să devină polițist rutier trebuie să aibă neapărat liceul terminat și dploma de bacalaureat. Comportamentul are și el rolul lui. Viitorul polițist trebui să se comporte corespunzător principiilor care guvernează cu profesia sa.