Ce salariu încasează astăzi un miner în România? Sumele pe care le încasează lunar sunt de neimaginat

22 feb. 2021
Ce salariu încasează astăzi un miner în România? Sumele pe care le încasează lunar sunt de neimaginat
Sursa foto: dailymercury.com.au

Ultimele zile au fost unele intense pentru minerii din Valea Jiului, care sunt pregătiți să intre în greva foamei. Aceștia cer să primească restanțele salariale și bonurile de masă, pe care nu le-au mai văzut de luni bune. Bugetul pe care Guvernul ar trebuie să-l aloce pentru a rezolva aceste probleme ar fi 18 milioane de lei.

Reprezentanții sindicali au transmis că mai mulți mineri care sunt angajați la minele Lonea și Livezeni sunt pregătiți să intre în greva foamei. Mai mulți oameni s-au adunat la sediul Complexului Energetic Hunedoara și cer să le fie respectate drepturile. Aceștia muncesc în condiții foarte grele, iar sumele pe care le încasează lunar sunt unele destul de mici, mai ales dacă le comparăm cu cele primite de bugetarii de lux, care nu fac mai nimic.

Ce salariu încasează astăzi un miner român?

În trecut, mai exact în anul 1986, salariul unui miner oscila între 2.700 și 3.700 lei, conform fanatik.ro. După Revoluție și după celebra mineriadă, lucrurile s-au schimbat mult în rău pentru ei. Multe locuri de muncă din mine au fost anulate, iar câștigurile s-au diminuat considerabil.

Astfel s-a ajuns ca în anul 2021, un miner să încaseze un salariu de aproximativ 2000 de lei. Mai exact, salariile din zona minieră oscilează între 1.386 și 4.106 RON, însă sumele mai mare revin celor aflați pe funcții de conducere și nu muncitorilor de rând care primesc sume cuprinse între 1.499,71 RON și 2.319,67 RON pe lună.

Salariile primite sunt extrem de mici comparativ cu cele încasate în alte țări. În German, un miner ajunge să aibă o remunerație de până la 3500 de euro în fiecare lună, în contextul în care salariul mediu se află în jurul a 2000 de euro pe lună în Germania.