Ce salariu imens încasează un absolvent în IT, la doar un an de la angajare? Cererea de forță de muncă este în continuare mare

21 iul. 2021
Ce salariu imens încasează un absolvent în IT, la doar un an de la angajare? Cererea de forță de muncă este în continuare mare
Bani

Tot mai mulți absolvenți de liceu sunt atrași de salariile motivante din industria IT din România, așa că la facultățile de profil este o concurență acerbă. La facultatea de matematică și informatică din cadrul Universității din București au fost 12 candidați pe loc în 2021, o cifră record.

Cea mai căutată specializare în cadrul Facultății de matematică și informatică este „Tehnologia Informației”, care a avut și 28 de candidați pe loc, a declarat Radu Gramatovici, prorector în cadrul Universității din București, conform Ziarul Financiar.

„La secția de tehnologie a informației competiția a fost chiar mai acerbă, cu 28 de candidați pe loc. Anul acesta admiterea s-a bazat în principal pe nota de la bacalaureat, nu pe sistemul tradițional de admitere pe bază de examen, pe care am suspendat-o din cauza pandemiei”, a spus Radu Grama­tovici.

Acest lucru nu este de mirare, având în vedere că un absolvent al acestei facultăți poate câștiga chiar după primul an de angajare, un salariu de minim 1.000 de euro net pe lună.

Cererea este mult mai mare

Universitățile din țară livrează anual un număr de 8.000 de absolvenți pentru sectorul IT, dar nevoia este mult mai mare. De asemenea, rata de absolvire a crescut de la an la an, ajungând în prezent la 60%, dar rămâne în continuare mică.

Un alt aspect care nu permite creșterea cifrelor de școlarizare în acest domeniu este numărul profesorilor, care nu este suficient pentru a-i învăța pe viitorii programatori. În această privință, salariul din sistemul de învățământ este o problemă, fiind unul dintre motivele pentru care tinerii nu sunt motivați de o carieră academică.

Sectorul IT&C a fost în creștere constantă în ultimii ani, ajungând la aproape 7% din PIB, reușind în același timp să genereze, cu doar 200.000 de angajați, mai mult decât agricultura (3,8% din PIB) și construcțiile 6,6% din PIB) în anul 2020.