Ce s-ar putea întâmpla cu banii trimiși în străinătate. Prognoză îngrijorătoare pentru anul următor

04 nov. 2020
Ce s-ar putea întâmpla cu banii trimiși în străinătate. Prognoză îngrijorătoare pentru anul următor

Prognoză îngrijorătoare pentru anul ce va urma. Banca Mondială se declară pesimistă cu privire la sumele de bani care sunt trimise în străinătate. Panademia de coronavirus își spune deja cuvântul.

Conform prognozei realizate de Banca Mondială, sumele de bani trimise în țările natale de cei care lucrează în străinătate vor scădea în anul 2020 mai puțin decât se estima anterior, însă vestea proastă este că vor continua să scadă și în 2021.

Rezultatele sunt îngrijorătoare pentru România, dat fiind faptul că țara noastră s-a aflat în anul 2018, pe locul doi în Europa la capitolul bani trimiși din străinătate, cu aproape 3 miliarde de euro.

Raportul publicat arată că remitențele către țările cu venituri mici şi medii vor scădea cu 7,2% în 2020, până la 508 miliarde dolari. Estimarea este substanțial mai bună decât cea din aprilie, când pe fondul primului val COVID și a blocării activității în numeroase țări europene, Banca Mondială miza pe un declin de 19,7%.

Explicația este una foarte simplă. Banca Mondială susține că ar fi crescut procentul imigranților care, obligați de restricțiile de circulație, au făcut transferuri online sau au acceseze sistemele de transfer de numerar în țările în care lucrează.

Există totodată și o veste proastă. Spre deosebire de raportul din luna aprilie a acestui an, atunci când se estima revenirea pe creștere a trimiterilor de bani încă din 2021, noua analiză a Băncii Mondiale prefigurează o nouă scădere de 7,5% a remitențelor, până la 470 miliarde dolari. În aprilie, era prognozată o revenire de 5,6%.

Efectele pandemiei se resimt în Europa

De asemenea, raportul realizat de Banca Mondială arată clar că Europa ar urma să fie cea mai afectată de acest fenomen, cu o diminuare a trimiterilor de bani din străinătate de 16%, în timp ce pentru Asia de Est estimarea este de minus 11%.

România a fost în anul 2018 pe locul 2 în topul european al soldului remitentelor, depășind Polonia. Pe primul loc a fost Portugalia, care a avut un plus de puțin peste 3 miliarde de euro.

Potrivit statisticilor, din cei suma de 2.97 de miliarde de euro trimisă de românii din străinătate în țara, peste 2.66 miliarde provin din țări din UE, iar peste 300 de milioane de euro din afară EU.

Legat de întrebunițarea acestor sume, se pare că banii trimiși familiilor din țara se investesc în case sau afaceri, iar potrivit  datelor furnizate de consulate și ambasade, peste hotare lucrează aproximativ 3.7 milioane de români, scrie Bloomberg.