Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în următorii patru ani. La cât ar putea ajunge punctul de pensie. Planurile guvernului Cîțu

Ce se va întâmpla cu pensiile românilor în următorii patru ani. La cât ar putea ajunge punctul de pensie. Planurile guvernului Cîțu

Noul Guvern și-a intrat în drepturi, iar pensionarii români așteaptă cu nerăbdare să știe ce se va întâmpla cu pensiile lor. Va fi respectată legea pensiilor? Vor crește pensiile cu 40%? Iată care sunt planurile noului Guvern pentru următorii patru ani.

Guvernul condus de Florin Cîțu își dorește majorarea punctului de pensii în următorii ani, iar conform Programul de guvernare depus în Parlament, punctul de pensie va crește anual pentru a acoperi rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

Cât va crește punctul de pensie

Cu alte cuvinte, programul de guvernare prevede susținerea și aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie. De asemenea, guvernanții promit majorarea punctului de pensie, astfel încât acesta să acopere minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie.

”Legislaţia din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepţii şi de privilegii fiind obţinute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivităţii.

Susţinem aplicarea generală a principiului contributivităţii în stabilirea dreptului la pensie şi va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflaţiei şi minim 58,5% din rata de creştere a salariului mediu brut pe economie”, se arată în document.

Când va crește punctul de pensie

Tot în programul de guvernare, noul Guvern anunță intenția de a evalua impactul legii pensiilor.

”Evaluarea impactului legii pensiilor din sistemul public în urma activităţii unui grup de lucru cu Ministerul Finanţelor Publice, cu Casa Naţională de Pensii Publice şi cu Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză, precum şi organizaţii reprezentative ale vârstnicilor, în urma căreia să se identifice măsuri pentru reducerea inechităţilor din sistemul public de pensii (cu apreciere pentru activitatea celor care au muncit cu un nivel redus de contribuţii la stat)”, mai arată programul de guvernare.

De asemenea, va fi creată o comisie specială parlamentară pentru identificarea şi rezolvarea inechităţilor din tot sistemul de pensii.

În ceea ce privește procentul cu care pensiile ar urma să crească, acesta este destul de dezamăgitor pentru pensionarii români. Surse politice au declarat pentru Digi 24 că Guvernul dorește majorarea punctului de pensie cu doar 8%, iar această majorare ar urma să intre în vigoare în luna septembrie a anului viitor.

Ce se întâmplă cu Pilonul II

Contribuția Pilonului II a fost și ea menționată în programul de guvernare. Conform documentului, noul guvern primite creşterea contribuţiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor, până la 4,75% în 2024.

„Anul 2020, afectat direct de efectele pandemiei, nu a putut genera, în condiţii de obiectivitate, o dezbatere publică necesară privind contribuţiile la pilonul 2 de pensii. Obiectivul rămâne prioritar pentru Guvern”, arată programul de guvernare. Coaliţia promite şi că va promova o soluţie legislative pentru dezvoltarea sistemului de pensii private.

Programul de guvernare vizează şi promovarea cadrului legal care vizează organizarea şi funcţionarea sistemului de plată a pensiilor private (proiect de Lege privind plata pensiilor private). Vor fi consolidate în continuare abilităţile de management la nivelul conducerii caselor de pensii, prin fixarea, de la începutul anului 2021 a unor indicatori de performanţă clari pentru toate casele.

Un criteriu de evaluare esenţial se va referi la recuperarea în totalitate a întârzierilor (unele extrem de mari) în emiterea deciziilor de pensionare, a deciziilor de recalculare respectiv a deciziilor pentru pensiile comunitare”, se mai arată în documentul menționat.