Cu cât cresc pensiile în anul 2021. Va fi sau nu respectată legea pensiilor

Cu cât cresc pensiile în anul 2021. Va fi sau nu respectată legea pensiilor

Pensionarii din România așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor. Deși anul 2020 a fost unul destul de dificil din punct de vedere financiar, iar pensiile au crescut cu doar 14%, românii își pun bazele în anul ce urmează.

Legea pensiilor prevede majorarea acestora cu 40%, însă nici în 2021 acest lucru nu va fi respectat. Liderii PNL, USR PLUS și UDMR au decis majorarea pensiilor cu 8% în anul 2021, o lovitură destul de dificilă pentru pensionarii din România.

La cat a ajuns pensia medie în România și câți pensionari o încasează

Pensia medie lunară din România a crescut semnificativ în 2020, însă de cealaltă parte, conform datelor publicate de Institutul Național de Statistică în urmă cu o săptămână, numărul pensionarilor care o încasează s-a redus cu 7.000 de persoane față de trimestrul precedent.

Astfel, în ultimul trimestru al anului, pensionarii au primit o pensie medie de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent.

”Numărul mediu de pensionari a fost de 5,125 milioane persoane, în scădere cu 7.000 persoane faţă de trimestrul precedent; numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4,675 milioane persoane, în scădere cu o mie persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari – de asigurări sociale, invaliditate, urmaş etc.-plătite de casele de pensii) a fost de 1.505 lei, în creṣtere cu 4,8% faṭă de trimestrul precedent”, informează sursa citată.

Ce se întâmplă cu alocațiile pentru copii

De cealaltă parte, însă, elevii sunt mult mai câștigați decât pensionarii. Liderii partidelor politice au decis majorarea alocațiilor cu 20% începând cu data de 1 ianuarie 2021. Deși legea prevedea dublarea acestora de la 150 de lei la 300 de lei lunar, elevii vor primi în plus doar 24 de lei.

De asemenea, a fost stabilită deja și următoarea etapă de majorare a alocațiilor și a pensiilor care urmează să aibe loc pe data de 1 iulie 2022.