Ce pensie jenantă primea marele actor Ion Dichiseanu de la statul român, după 65 ani pe scenă

21 mai 2021
Ce pensie jenantă primea marele actor Ion Dichiseanu de la statul român, după 65 ani pe scenă
Ion Dichiseanu și fiica lui, Ioana

Deși a fost unul dintre cei mai mari actori ai României, Ion Dichiseanu nu se poate lăuda cu o avere considerabilă. După 65 de ani pe scenă, marele actor ducea o viață decentă, dar nicidecum una luxoasă. Acesta a fost prezent în întreaga lume și i-a bucurat pe mulți cu reprezentanțțile lui magistrale.

Fiica lui, Ioana îl iubea enorm și i-a fost alături până în ultima clipă. Ion Dichiseanu s-a stins pe un pat al Spitalului Floreasca, unde era internat de aporximativ patru luni. Actorul contactase o bacterie periculoasă, care i-a slăbit foarte mult organismul. Deși părea că se simte mai bine și că va învinge boală, din păcate acesta nu a mai rezistat.

Ce pensie primea în fiecare lună Ion Dichiseanu de la stat

Ion Dichiseanu a murit la 87 de ani, lăsând în urmă o avere neprețuită: sutele, chiar miile de piese în care el a jucat, impresionând publicul. A fost un om extrem de apreciat în lumea teatrului și nu numai. Deși a fost peste 65 de ani pe scenă, pensia lui era una infimă, de doar 1500 de lei.

Evident că acești bani nu-i ajungeau poate nici pentru medicamente. Actorul a continuat să joace până când organismul nu i-a mai permis. Scena a fost viața lui. Nu câștiga mult din reprezentanții, dar juca magistral orice.

„Într-un teatru particular repeţi de zece, douăzeci de ori până ieşi la rampă cu un spectacol. Primesc 150 de lei pe reprezentaţie, dar nu mă plâng, aceasta este menirea mea pe pământ şi nu o văd ca pe un sacrificiu”, spunea celebrul Ion Dichiseanu, în urmă cu mai mult timp.

Cum își mai rotunjea actorul veniturile

Actorul avea și un spațiu al său pe care l-a închiriat de-a lungul vremii. Așa își mai rotunjea veniturile și simțea o oarecare stabilitate financiată pentru că știa că în fiecare lună îi vor intra în cont 700 de euro.

„A funcţionat o perioadă foarte bună ca minimarket, iar ultimele cinci luni au închiriat nişte turci pentru pizzerie, doar că nu le-a mers şi au închis. Aşa înveţi ce merge şi ce nu. Financiar vorbind, spaţiul acesta pot să spun că m-a ajutat foarte mult. Din păcate, nu mai am altele”, a povestit Ion Dichiseanu într-un interviu de televiziune.