Ce diferență există între reacții adverse provocate de vaccinul Pfizer comparativ cu AstraZeneca. Medicul Gindrovel Dumitra a explicat în detaliu

01 mart. 2021
Ce diferență există între reacții adverse provocate de vaccinul Pfizer comparativ cu AstraZeneca. Medicul Gindrovel Dumitra a explicat în detaliu
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Nemții stau cu dozele din vaccinul AstraZeneca nefolosite și asta din cauza autorităților, care au transmis inițiat că serul nu este sigur pentru persoanele de peste 55 sau 65 de ani. În acest context, oamenii și-au pierdut încrederea și au solicitat să fie vaccinați cu Pfizer BioNtech sau Moderna. În România, din fericire nu a apărut această problemă.

Mulți cetățeni au dorit să știe, însă ce reacții adverse pot provoca vaccinurile anti-coronavirus și dacă sunt diferite în funcție de compania care le-a produs. Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie a venit cu explicații complete legate de acest subiect.

Ce reacții adverse pot provoca cele două vaccinuri AstraZeneca și Pfizer BioNtech

„Orice vaccin nou care e adus e privit la început cu oarecare reticență și asta e demonstrat, asta e firea umană, care preferă la un moment dat să ia o decizie în ce privește acceptarea unui vaccin doar după ce alții s-au vaccinat și au observat că nu s-a întâmplat nimic semnificativ de-a lungul timpului.

Există câteva diferențe între reacții adverse date de către AstraZeneca comparativ cu Pfizer. Reacții adverse sistemice, febră, parcă sunt mai frecvente la AstraZeneca decât la Pfizer, dar reacții de tip dureri musculare oboseală sunt mai puțin frecvente comparativ cu Pfizer. Acestea sunt însă doar percepții subiective.

În momentul în care măsurăm aceste reacții adverse constatăm că intensitatea acestora la nivel global este aproximativ egală. Doar că sunt oarecum mai zgomotoase, tocmai datorită apariției febrei și pentru că durează mai mult decât la Pfizer. Dacă la Pfizer simptomatologia durează 12 ore, cel mult 72 de ore, la AstraZeneca aceste simptome sunt acuzate mai mult timp, dar nu mai mult de 72h. Atunci apare o oarecare reticență”, a spus medicul la Digi24.

Nu mai luați paracetamol dacă nu aveți febră

Acesta a ținut să precizeze că totuți reacțiile adverse sunt trecătoare și gestionabile și că nimeni nu trebuie să intre în panică de la ele. Este mult mai greu de suportat virusul, comparativ cu aceste simptome minore. Doctorul Gindrovel Dumitra a avertizat și cu privire la medicamentele antitermice, cum ar fi paracetamolul, pe care românii au început să-l folosească din abundență și când nu este cazul.

Medicul a ținut să transmită că acesta nu sunt recomandate să fie luat preventiv, adică dacă nu apare o reacție adversă, așa cum este febra.

„În momentul în care apare febra, e de preferat să folosim antiinflamatoare sau antitermice fără niciun fel de probleme. Fie că vorbim de Pfizer, AstraZeneca, Modernă, o persoane poate să ia paracetamol, dar nu trebuie să luăm în exces. Nu trebuie luate în cazul în care febra nu a apărut. Asta e recomandarea în acest moment”, a  insistat medicul.