Ce afecțiune necunoscută poate provoca poluarea aerului. Mulți români o au și nici nu își dau seama care este cauza

Ce afecțiune necunoscută poate provoca poluarea aerului. Mulți români o au și nici nu își dau seama care este cauza
Poluare

În ultima vreme, mai multe orașe din România au înregistrat valori record de poluare. Aerul a devenit greu de respirat, însă mulți români nu acordă o atenție atât de mare acestui lucru. Probabil dacă ar știi ce afecține poate provoca poluarea masivă, și-ar da seama în ce pericol se află.

Potrivit unui studiu publicat în revista Colegiului American de Cardiologie, poluarea aerului poate crește riscul de deces din cauza infarctului miocardic. Cu alte cuvinte, cu cât respirăm un aer mai poluat, cu atât mai mult riscul la aceast afecțiune crește.

Ce au descoperit cercetătorii

Cercetătorii au studiat 51.600 de cazuri de deces prin atac de cord care au avut loc în provincia chineză Hubei în perioada 2013-2018, iar dovezile au confirmat temerile specialiștilor: există o legătură între particulele precum PM10 și dioxidul de carbon.

Un reputat cardiolog și-a dat și el cu părerea după publicarea reazultatelor studiului. cesta susține că dacă am elimina imediat emisiile produse de arderea combustibililor fosili, 3,6 milioane de vieți ar putea fi salvate în anul următor, un număr imens dacă stăm să ne gândim.

În acest context mai multe organizații pentru sănătate cardiovasculară au lansat un apel comun zilele trecute prin care au cerut autorităților să ia măsuri pentru a atenua impactul poluării asupra sănătății populației.

Poluarea și Alzheimerul

Pe lângă bolile cardiovasculare, studiile realizate de-a lungul timpului au arătat că poluarea poate crește inclusiv și riscul de diabet, dar și riscul boli respiratorii. În cel mai rău caz, persoanele care stau în zone poluate au un risc crescut și la Alzheimer.

O părere vine și din partea medicului cardiolog Silviu Stanciu de la Spitalul Militar. Acesta a mărturisit că într-adevăr, inhalarea acestor particule este periculoasă pentru sistemul cardiovascular. El a asociat poluarea cu creșterea colesterolului sau a hipertensiunii arteriale.

De asemenea, medicul a mai subliniat faptul că în prezent, poluarea ucide mai mult decât s-ar fi așteptat oricine, iar acest lucru este confirmat de statisticile de la nivel mondial care prezintă clar legătura dintre poluare și deces.

”Există numeroase studii care arată legătura între cantitatea de particule din atmosferă și riscul de apariție a infarctului miocardic și de dezvoltare a accidentelor vasculare. Practic, se crede în momentul de față că poluarea din aceste particule poate fi considerată un risc alături de factori tradiționali precum creșterea colesterolului, hipertensiunea arterială, fumat, diabet zaharat.

Poluarea ucide foarte mult și, dacă e să ne uităm pe statistici la nivel mondial, există o legătură strânsă între poluare și deces. Aproximativ 9 milioane de decese pe an pot fi atribuite poluării excesive”, a adăugat medicul.