EXCLUSIV. Ce se întâmplă dacă o persoană nu se poate prezenta la centrul de vaccinare când are programat rapelul? Medicul Victor Costache vine cu precizări oficiale

02 feb. 2021
EXCLUSIV. Ce se întâmplă dacă o persoană nu se poate prezenta la centrul de vaccinare când are programat rapelul? Medicul Victor Costache vine cu precizări oficiale
Victor Costache este unul dintre cei mai buni medici cardiologi, pe plan internațional

Există cazuri când o persoană care a fost vaccinată anti-coronavirus nu se poate prezenta la centrul de vaccinare pentru rapel, la data programării automate. Motivele pot fi unele de natură medicală sau profesională. Și atunci ce este de făcut? L-am întrebat pe fostul ministru al Sănătății, actual consilier al premierului Florin Cîțu, Victor Costache cum trebuie să procedeze cineva care se află în această situație.

„Rapelul se poate reprograma. Persoana care a fost vaccinată cu prima doză sună la Centrul de Vaccinare, unde i-a fost administrat serul și anunță că nu se poate prezenta la data programării rapelului din motive medicale sau din alte motive obiective. Împreună cu coordonatorul centrului de programare stabilește o altă dată convenabilă. Este important să se vaccineze cât mai multă lume pentru a se produce imunizarea. În cazul în care nu se găsește înțelegere la Centrul de Vaccinare respectiv, atunci se anunță superiorii pentru a regla situația. Scopul este să facilităm accesul la vaccin, nu să-l blocăm”, a spus Victor Costache în exclusivitate pentru voceabanilor.ro.

Au existat cazuri în care o persoană programată la rapel nu s-a putut prezenta la data convenită, iar coordonatorii centrelor nu au știut cum să procedeze. Unii chiar au indicat reluarea procedurii în etapa a treia, ceea ce nu este deloc în regulă, întrucât ar însemna vaccinarea unei persoane cu trei doze de vaccin, deși exista posibilitatea să i se administreze două în timp util.

Ce se întâmplă cu pacienții vaccinați cu o doză și care au dezvoltat boala imediat. Când trebuie să se vaccineze din nou?

În ceea ce-i privește pe pacienții vaccinați cu prima doză și care au dezvoltat boala la 2-3 zile, ei bine atunci într-adevăr trebuie reluat întreg procesul de vaccinare. Doctorul Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș a venit cu precizări în acest sens, dând exemplul a 7-8 medici din subordinea lui, care au fost diagnosticați cu coronavirus după ce au fost vaccinați.

N-au știut și au dezvoltat boala la câteva zile, s-au pozitivat, a se vedea cazul dnei profesor Dorobăț, cel mai cunoscut în toată România, că la două zile după ce a făcut vaccinul, dumneaei s-a pozitivat și a făcut boala. În cazul lor, vaccinarea trebuie reluată, cu prima doză și rapel, cam la o lună după ce se vindecă”, a precizat Emilian Imbri la Digi 24.