Cazurile de coronavirus din România, o minciună? În 10 zile am putea afla adevăratul răspuns

03 dec. 2020
Cazurile de coronavirus din România, o minciună? În 10 zile am putea afla adevăratul răspuns
corona - covid-19 concept picture with a man wearing face masks

Cazurile de coronavirus din România înregistrează fluctuații destul de mari. De la aproape 10.000 de cazuri înregistrate în urmă cu o săptămână, acum țara noastră înregistrează sub 5.000 de infectări. Specialiștii vin cu un motiv foarte bine întemeiat legat de acest lucru.

Jurnalista Oana Zamfir susține că scăderea numărului de infectări din România este rezultatul unei testări mult mai mici decât de obicei. Aceasta a subliniat faptul că numărul testelor din întreaga țară a scăzut de la peste 23.000, până la doar 7.000.

De cealaltă parte, Alexandru Rafila, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății, este de părere că toate consecințele acestei testări scăzute se vor putea vederea în maximum 10 zile. El susține că totul se va vedea în numărul de pacienți care urmează să fie internați la spital. Profesorul a mai adăugat totodată că sunt așteptate o mulțime de decese, având în vedere capacitatea de testare extrem de mică

”Ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână când s-a testat extrem de puțin și consecința a fost legată de un număr mic de cazuri care au fost identificate, nu că ele nu există, s-ar putea să aibă un răsunet foarte mare peste o săptămână, peste 10 zile, și să vedem foarte multe persoane internate în spitale, în secțiile de Terapie Intensivă, care vor fi depășite, sau foarte multe decese.

Ceea se ve va întâmpla la jumătatea sau spre jumătatea lunii decembrie, apropos de ce măsuri ar putea fi luate, vor fi legate de lipsa de organizare și lipsa de seriozitate în ceea ce privește anchetele epidemiologice și procedurile care trebuiau respectate în această perioadă”, a spus medicul Alexandru Rafila, la Antena 3.

Numerele rale sunt de zece ori mai mari

Răzvan Cherecheş, profesor universitar la Iowa University, în SUA, şi director al departamentului de Sănătate Publică din cadrul Universității Babeş Bolyai din Cluj are o previziune mult mai sumbră. Acesta susține că numărul real al cazurilor de infectare cu noul coronavirus din România ar putea fi și de 10 ori ”sau chiar de 15 ori mai mare” decât știu românii.

El a subliniat faptul că tot ce vedem în prezent este ”abia partea de suprafață a aisbergului”

”Este greu se spus câte cazuri avem cu exactitate. Dar un lucru este cert: numărul real este mult mai ridicat decât ceea ce raportează Grupul de Comunicare Strategică. Totul pornește de la faptul că se testează puțin, iar din acest motiv cifrele sunt plafonate.

Am văzut că ministrul anunță că se pot face 50.000 de teste într-o singură zi. Nu pot să nu mă intreb de ce nu se fac atunci cele 50.000 de teste. Cred că numărul real este de 10 sau chiar de 15 ori mai mare. Ce vedem noi e abia partea de suprafață a aisbergului”, a spus Răzvan Cherecheş, la Antena 3.