Câți bani trebuie să mai recupereze România de la țările partenere de dinainte de 1989?

01 iun. 2021
Câți bani trebuie să mai recupereze România de la țările partenere de dinainte de 1989?

România încă mai are de recuperat sume importante de bani de dinainte de 1989, de la „țările prietene” ale regimului comunist, din activitatea de export derulată.

Astfel, la finalul anului 2019, România mai avea de recuperat 658,5 milioane de dolari. De la 1 ianuarie 2018 și până la 1 ianuarie 2019, România a recuperat 57,6 milioane de dolari.

Pe lângă creanțele în dolari, România mai are de încasat 1,556 miliarde de ruble transferabile de la Cuba (cu aproximativ 200 milioane de ruble mai puțin față de 2018).

Câți bani trebuie să mai recupereze România de la țările partenere de dinainte de 1989?

Spre exemplu, de la Irak, România ar trebui să încaseze banii până cel mai târziu în luna martie 2028, conform cu Acordul încheiat între Guvernul României și cel al Republicii Irak la 18 august 2005.

De asemenea, România are un acord încheiat și cu Mozambic, la 10 iulie 2008, potrivit căruia rambursarea datoriei se va face în 23 de ani, cu 6 ani perioadă de grație, în tranșe semestriale egale și succesive, cu aplicarea unei dobânzi Libor la 6 luni.

Pe de altă parte, negocierile de rambursare a datoriilor sunt blocate cu Coreea de Nord. În raport se preciează că, având în vedere condițiile de pe plan local, dialogul părții române cu autoritățile de la Phenian pe tema recuperării datoriei nord-coreene este, practic, imposibibil de realizat.

Nici datoriile din Sudan nu sunt ușor de recuperat. În același raport se precizează că Republica Sudan parcurge o perioadă de instabilitate politică, după lovitura militară de stat, la 11 aprilie 2019, dată de fostul președinte Bashir.

„În funcţie de evoluţiile politice din Sudan şi de cele internaţionale privind datoria acestei ţări, Ministerul Finanţelor Publice are în vedere să solicite la momentul oportun, prin canale diplomatice, reluarea în relaţiile cu autorităţile sudaneze a discuţiilor bilaterale pe această temă”, menționează sursa citată.

România are de recuperat sume importante de bani și de la Cuba, însă poziția oficială a părții cubaneze este aceea de ștergere totală a datoriilor în ruble. Mai mult decât atât, Cuba afirmă prin mai multe scrisori din octombrie 2014 și octombrie 2017,  că dorește să mențină o linie de separație între problema datoriei Cubei față de România și cooperarea bilaterală.