Cătălin Tolontan îl critică aspru pe noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Ce îi reproșează acestuia

07 ian. 2021
Cătălin Tolontan îl critică aspru pe noul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu. Ce îi reproșează acestuia
Vlad Voiculescu a fost ministru al Sănătății și în Guvernul Cioloș

Cătălin Tolontan a devenit celebru mai întâi ca jurnalist de sport, el devenind în timp un adevărat simbol al publicației Gazeta Sporturilor. În timp, acesta a început să publice investigații foarte complexe, care au schimbat mersul lucrurilor în România. Hexi Pharma și Colectiv sunt printre cele mai de impact.

Cătălin Tolontan este astăzi o voce puternică atunci când vine vorba despre subiectele legate de Sănătate, domeniu despre care a scris destul de mult în ultimii ani. Deși acesta părea a fi un susținător de nădejde al noului ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, cel care este și fondatorul ONG-ului Magic Camp, acum iată că-l critică destul de aspru într-un editorial publicat în Libertatea.

Cătălin Tolontan îi reproșează lui Vlad Voiculescu că de când a preluat portofoliul nu s-a remarcat prin nimic, dar cu toate acestea a găsit de cuviință să intervină într-un subiect care nu-l viza absolut deloc.

Ce îi reproșează Cătălin Tolontan lui Vlad Voiculescu

„De când a fost numit ministru al sănătății, Vlad Voiculescu n-a avut timp să dea prea multe comunicate de presă. Două sunt la vedere. În primul, din 3 ianuarie, ministerul comunica faptul că ”pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie”.

În al doilea, de luni, 4 ianuarie, citat de G4Media, Vlad Voiculescu cere intervenția Consiliului Național al Audiovizualului pentru ”comunicări publice difuzate în sfera vizualului care instigă la încălcarea și nerespectarea măsurilor de protecție sanitară necesare pentru limitarea răspândirii noului coronavirus”. Una dintre aceste ”comunicări” este personificată de programul de Revelion al TVR care, în concepția ministerului condus de Voiculescu, a comis o ”instigare” și merită să primească sancțiuni ”în conformitate cu prevederile legislative”.

Cătălin Tolontan este director editorial la Libertatea

Că Ministerul Sănătății dezaprobă un program de divertisment de la televizor e treaba lui, dacă așa își prioritizează oamenii lui Voiculescu timpul și resursele. În debutul campaniei de vaccinare, ministrul n-a avut nicio reacție când zeci de medici s-au dus degeaba la spitalele unde fuseseră programați, dar centrele erau închise.

„Discursul a fost groaznic”

Autoritățile au preferat să aplice politica struțului, poate nu se află. S-a aflat și, într-un târziu, abia la câteva zile după ce medicii au semnalat în presă problema, doctorul militar Gheorghiță a venit să-și ceară scuze la televizor.Ministerul Sănătății a tăcut. Așa a ales Vlad Voiculescu să redebuteze ca ministru în principala chestiune a lui 2021: vaccinarea.

Discursul actorilor de la TVR nu a fost xenofob, rasist și nu a îndemnat la violență, ceea ce ar fi fost, într-adevăr, împotriva legii. Discursul a fost groaznic prin lipsa de măsură, de umor, de sens. Dar, vorba avocatei și scriitoarei americane Wendy Kaminer, dacă într-o societate am permite doar exprimarea punctelor de vedere raționale, s-ar lăsa o liniște care ne-ar sparge timpanele.

Libertatea de expresie protejează, în primul rând, ceea ce ne enervează. Să soliciți intervenția statului ”în conformitate cu prevederile legislative” împotriva unui program de divertisment te face vecin de telegondolă nord-coreeană cu Doina Gradea. Doar Gradea avea atâta înțelegere democratică încât cerea procurorilor să pună joarda pe ziariști când dezvăluiau cum conducerea TVR se supăra pe reporterii ei, pentru că se manifestau prea liber în întrebările către Gabi Firea”, a scris Cătălin în opinia sa publicată in Libertatea.