Cât timp au imunitate persoanele care s-au vindecat de COVID-19? Răspunsul oferit de cercetătorii de la Oxford

21 nov. 2020
Cât timp au imunitate persoanele care s-au vindecat de COVID-19? Răspunsul oferit de cercetătorii de la Oxford
Unii oameni nu captează viruși pentru că au o imunitate puternică/ Sursă foto: Ziarul Financiar

Dacă la începutul pandemiei COVID-19 se credea că cei infectați nu se pot reinfecta cu virusul SARS-CoV-2, odată ce oamenii de știință au avut mai multe date la dispoziție pentru a le cerceta, aceștia au descoperit nu doar că cei care au fost bolnavi de COVID-19 se pot reinfecta, dar că acest lucru se poate întâmpla mai devreme decât s-ar crede.

Cercetătorii de la Oxford au analizat un studiu realizat din aprilie până în noiembrie 2020 asupra a 12.180 de îngrijitori angajați la spitale universitare Oxford. Îngrijitorii au fost testați cu regularitate, pentru a determina dacă au anticorpi sau dacă au covid-19.

Iar rezultatele sunt surprinzătoare: Cei care au fost bolnavi de Covid-19 păstreaăz anticorpi pentru doar șase luni.

Ce spune studiul Oxford

”Acest studiu, aflat în continuare în curs, care implică o largă cohortă de îngrijitori, a arătat că o infecţie cu covid-19 oferă o protecţie contra unei reinfectări majorităţii oamenilor pe o perioadă de cel puţin şase luni”, anunţă într-un comunicat unul dintre autori, profesorul David Eyre, de la Departamentul Nuffield de Sănătatea Popuaţiei al Universităţii Oxford.

”Nu am găsit nicio infecţie simptomatică la pacienţii care au fost testaţi povitiv cu anticorpi, în timp ce 89 dintre cei care au fost testaţi negativ (cu anticorpi) au contractat virusul. Aceasta este o veste foarte bună, pentru că putem fi siguri că, cel puţin pe termen scurt, majoritatea persoanelor care contractează covid-19 nu-l vor mai avea” şi prezentau simptome, a precizat el.

Chiar dacă nivelul anticorpilor scade în timp, studiile arată că, totuși, cei care au fsot infectați păstrează o anumită imunitate.

Un alt studiu britanic, realizat de data aceasta de Imperial College of London și Institutul Ipsos Mori, arată că imunitatea persoanelor vindecate de covid-19 scade „destul de rapid”, mai ale în cazul bolnavilor asimptomatici, și poate dura doar câteva luni.