Ce se întâmplă dacă o persoană nevaccinată anti-covid se întâlnește cu o persoană vaccinată. Adrian Streiniu-Cercel explică totul

Ce se întâmplă dacă o persoană nevaccinată anti-covid se întâlnește cu o persoană vaccinată. Adrian Streiniu-Cercel explică totul
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Întreaga lume și-a pus speranța în vaccinul anti-covid care ar urma să fie disponibil până la finalul anului 2020. Totuși, vaccinarea nu este atât de benefică atunci când alte persoane refuză acest lucru, susține Directorul institutului „Matei Balş”, Adrian Streinu-Cercel.

Adrian Streinu-Cercel a explicat ce urmează să se întâmple în cadrul programului de vaccinare anti-COVID, atunci când va fi disponibil un vaccin testat şi omologat.

Potrivit specialistului, în cazul în care o persoană refuză vaccinarea, aceasta pune în pericol sănătatea unei persoane care s-a vaccinat între timp.

”Dacă persoana care nu e vaccinată se infectează şi devine purtator sănătos pe termen lung, atnuci îl pune în pericol şi pe cel vaccinat, pentru că datele referitoare la anticorpi şi la durata în timp a acestor anticorpi nu sunt foarte bine precizate. În decurs de şase luni nu poţi să-ţi faci o idee pe termen lung. Şi atunci este evident că există acest risc potenţial”, a explicat, Streinu-Cercel, la Antena 3.

Decizia vaccinării este una politică

În același timp, Directorul institutului „Matei Balş” a mai vorbit și despre decizia vaccinării, care din păcate este o decizie politică, ”în acceaşi măsură în care este şi socială”. El a mai adăugat că un Guvern ar permite vaccinarea, doar dacă problema de sănătate publică este una majoră.

”Dar ce vreau să spun este următorul lucru: când se ia decizia unei vaccinări, este o decizie politică în acceaşi măsură în care este şi socială. Niciun guvern nu îşi permite să facă vaccinare dacă problema de sănătate publică nu este o problemă majoră de sănătate publică. În cazul de faţă vorbim de o problemă de sănătate publică majoră, care a cuprins această planetă de la nord la sud şi de la est la vest. Cred că va fi o dezbatere publică cu privire la alocarea vaccinului, în primul rand. A 2-a problemă se referă la cine va fi în primul rând la vaccinare.

Nu trebuie să uităm că, dacă lucrurile o vor lua pe o pantă aiurea, va trebui să ne gândim la apă potabilă, la cine strânge gunoiul şi unde-l duce şi la electricitate (…) Dacă nu rezolvăm aceste lucruri, degeaba avem vaccin şi ne vaccinăm noi, cei care dorim dacă, cei care trebuie să ne asigure viaţa de zi cu zi nu mai sunt (…)”, a adăugat specialistul.

Virusul distruge vieți

Streinu-Cercel a mai amintit de o perioada din trecut, unde pandemia era gestionată cu totul și cu totul diferit. El susține că lucrurile s-au schimbat, iar viețile oamenilor sunt complet diferite și este nevoie de o abordare diferită.

”Pe vremea mea, se făceau planuri de intervenţie în pandemie şi luptă în focar Şi lupta în focar se planifica cu creionul pe hârtie şi se stabileau obiectivele, unde te duci, cum te duci etc. Aceşti oameni au ieşit al pensie, au ieşit din joc.

Cei care sunt în locul lor ştiu să folosească foate bine laptop-ul.  Dar oamenii nu se uită, toţi, la laptop pentru că, deşi există şi viruşi de calculator, virusul acesta afectează vieţile oamenilor iar pe unii îi mai şi omoară. Şi-atunci (…) trebuie să luăm măsuri pentru oameni.

Şi atunci, ne îndreptăm către ei, le explicăm că e bine să îi testăm, venim şi cu ajutor clar pentru aceste persoane, dacă se va pune problema să stea izolaţi (…) Lucrurile sunt complexe şi trebuie făcută de cei care se pricep la pandemie”, a concluzionat medicul Adrian Streinu-Cercel.