Care este salariul mediu pentru o persoană care lucrează la bancă. Suma este mult mai mare decât s-ar fi crezut

15 aug. 2021
Care este salariul mediu pentru o persoană care lucrează la bancă. Suma este mult mai mare decât s-ar fi crezut

Salariile în mediul bancar pot varia destul de mult, dar majoritatea acestora trec ușor de suma de 5.000 de lei și pot ajunge și la 20.000 de lei. Care este salariul mediu al unui angajat la bancă?

Cu tot cu beneficii, o persoană care lucrează în domeniul bancar în România poate câștiga și aproximativ 9.700 de lei pe lună, dar salariile variază de la 3.070 la 20.000 de lei. Aceste sume includ și bonusurile bancherilor, care pot fi semnificative în cazul directorilor de bănci. De asemenea, sumele includ și alte beneficii precum al 13-lea salariu, oferit de unele bănci locale. Nu în ultimul rând, salariile pot varia drastic de la o instituție bancară la alta.

Statisticile arată că salariul mediu în domeniul bancar românesc ajunge la 5.747 de lei net pe lună, acesta fiind în creștere cu 7% față de anul 2019. Aproximativ 25% dintre angajații din sistemul bancar câștigă însă mai puțin de atât. Cu toate acestea, marea majoritate, adică 75% dintre angajați au un salariu mai mare și nu în ultimul rând, 25% câștigă mai mult de 13.400 de lei pe lună.

Ce face diferența între salariile din domeniul bancar

Un factor important în determinarea salariului unui angajat bancar este nivelul de experiență, cu cât ai mai mulți ani de experiență, cu atât salariul este mai mare. În general vorbind, angajații cu doi până la cinci ani experiență din domeniul bancar câștigă în medie cu 32% mai mult decât juniorii.

Cei care au o experiență în domeniu mai mare de cinci ani, profesioniștii, ajung să câștige în medie și cu 36% mai mult, arată analiza pentru 2021. Schimbarea salariului pe baza experienței variază drastic de la o locație la alta și depinde foarte mult și de domeniul carierei.