Cât a ajuns salariul minim în Spania? Sute de mii de români vor primi bani în plus

07 sept. 2021
Cât a ajuns salariul minim în Spania? Sute de mii de români vor primi bani în plus
Sursa foto: Pixabay

Vești bune pentru românii care muncesc în Spania, după ce autoritățile de aici au decis să mențină strategia privind majorarea salariului minim pentru a remedia decalajul de prosperitate din ţară. Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino a declarat că această măsură a fost luată pe fondul celei mai rapide creşteri a inflaţiei din aproape un deceniu.

„Este un instrument important pentru a reduce inegalitatea, care în ultimii ani a crescut în ţara noastră”, a afirmat ministrul spaniol al Economiei într-un interviu acordat Bloomberg.

„De când am preluat guvernarea, în urmă cu trei ani, creşterea salariului minim a fost unul din elementele priorităţilor politicii noastre”, a explicat Calvino, care este şi vicepremier.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat recent planuri de majorare a salariului minim anul acesta, pentru a proteja puterea de cumpărare a angajaţilor, pe fondul inflaţiei ridicate şi a creşterii costului vieţii. Preţurile de consum în Spania au crescut în urma majorării preţurilor la energie, care au alimentat inflaţia în UE.

Ministrul Economiei, Nadia Calvino a adăugat că majorarea preţurilor de consum nu trebuie să constituie o surpriză pentru nimeni, având în vedere că în 2020 nivelul inflaţiei a fost scăzut, în contextul pandemiei, şi a apreciat că recenta creştere este „tranzitorie” şi nu reprezintă o sursă de îngrijorare.

Valoarea salariilor minime din țările UE

La începutul acestui an, zece state membre din estul UE aveau salarii minime sub 700 de euro pe lună: Bulgaria (332 euro), Ungaria (442 euro), România (458 euro), Letonia (500 euro), Croaţia (563 euro), Cehia (579 euro), Estonia (584 euro), Polonia (614 euro), Slovacia (623 euro) şi Lituania (642 euro). În alte cinci ţări membre UE, în special din sudul blocului comunitar, erau salarii minime cuprinse între 700 şi uşor peste 1.100 de euro pe lună: Grecia (758 euro), Portugalia (776 euro), Malta (785 euro), Slovenia (1.024 euro) şi Spania (1.108 euro).

În șase state membre UE nu este stabilit un salariu minim, impus de lege. Astfel, în Danemarca, Italia, Cipru, Austria, Finlanda şi Suedia angajații sunt plătiți după alte reglementări, dar sumele stabilite sunt mari.