EXCLUSIV. Atenție mare! Vă puteți trezi fără toți banii de pe cardul bancar, după ce ați intrat pe OLX. Zeci de români au fost deja înșelați

19 ian. 2021
EXCLUSIV. Atenție mare! Vă puteți trezi fără toți banii de pe cardul bancar, după ce ați intrat pe OLX. Zeci de români au fost deja înșelați
Sursă Foto: Belize Bank

O nou[ metodă de furt circulă în mediul online. Majoritatea românilor știu deja cum să procedeze în fața ei, pe când alții nici măcar nu se gândesc că a putea fi vorba de o înșelătorie.

Noua metodă de furt te lasă fără niciun ban în cont, iar vinovații aleg cea mai simplă metodă pentru a contacta un număr mai mare de persoane și anume OLX. Prin intermediul acestei platforme, anumite persoane se arată interesate de un produs pe care vor să-l și achiziționze, ce se întâmplă însă mai departe?

Cum funcționează noua înșelătorie

Pentru cei care nu au auzit până acum despre noua metodă de fraudă bancară, trebuie să știți fiecare pas pentru a vă da seama dacă ați fost sau sunteți într-o asemenea situație.

Este foarte simplu cum acționează făptășii. În primă fază veți primi un mesaj, de cele mai multe ori pe WhatsApp, în care o persoană vă cere mai multe detalii legate de produsul pe care îl aveți la vânzare. Unii întreabă mai mult, pe când alții vor să-l cumpere direct.

Conversație client OLX

După cum se poate vedea, acești presupuși ”cumpărători” nu vor să plătească nici Ramburs, nici în contul vânzătorului, ei optează pentru ”plata produsului pe site-ul oficial”, sau ”Plata prin OLX”, deci dacă cineva vă cere o astfel de modalitate de plată atunci când vrea să vă achiziționeze produsul, gândiți-vă de două ori înainte, pentru că așa ceva nu există.

Cum rămâi fără bani pe card, deși aștepți o plată

Acum vă întrebați probabil ce înseamnă așa numită ”Plata prin OLX”. Ei bine, odată ce i-ați confirmat cumpărătorului faptul că sunteți de acord cu vânazrea produsului  și acceptați această metodă de plată, persoană vă va trimite înapoi un link, cu ajutorul căruia ar urma să primiți banii.

În acest link vi se vor cere o serie de date personale, cum ar fi: contul curent, suma care trebuie încasată, fiecare cifră de pe card, însă în niciun caz contul IBAN.

Odată ce accesa-ți link-ul primit și completați datele, la final vi se va cere inclusiv codul CVV/CVC. Trebuie să știți că atunci când aveți de primit bani, astfel de date nu se cer în niciun caz, iar orice pagină pe care o primiți de la presupusul cumpărător va arăta la fel ca o pagină de plată atunci când plătiți o factura, sau achiziționazi un produs de pe internet, așa că nu faceți această greșeală.

Conversație client OLX

Ce se întâmplă dacă oferi toate datele

Dacă vei cădea în această capcană și le vei oferi hoților toate datele persoanale, te vei trezi că banii tăi din cont dispar încet. Nu toți de-odată, evident, dar persoana care va avea acces la datele tale va putea cumpăra orice cu cardul, în mediul online.

O situație similară s-a întâmplat la Timișoara, unde o persoană a fost încrezătoare în cumpărător și a oferit toate datele personale pe care site-ul le cerea. Potrivit ziuadevest.ro.  la cinci minute după ce a completat datele pe site-ul primit, au început să se efectueze mai amulte tranzacții cu cardul său pe diverse site-uri din Statele Unite.

În doar câteva minute, din contul bancar al bărbatului au dispărut mai bine de 900 de lei.

Cele mai multe persoane știu deja de aceste ”țepe”din mediul online și refuză astfel de persoane, așa că dacă vreodată vă confruntați cu o astfel de situație, cel mai bine este să refuzați tranzacția.

Conversație client OLX

 

Riscați să rămâneți fără niciun ban pe card, când de fapt, așteptați o plată.