Avertisment dur pentru românii cu credite la bancă: Pregătiți-vă de ce e mai rău. La ce situație critică se va ajunge în următorul an

23 nov. 2020
Avertisment dur pentru românii cu credite la bancă: Pregătiți-vă de ce e mai rău. La ce situație critică se va ajunge în următorul an

Avertisment dur pentru românii cu credite la bancă. Specialiștii lansează un semnal extrem de dur cu privire la evoluția economică în următoarele 12 luni.

Analiștii financiari susțin că, în următorul an, cursul mediu al monedei euro va ajunge la 5,0102 lei, în timp ce rata anticipată a inflației va fi, în medie, de 2,68%, anunță Asociația CFA Society.

„Toţi participantii la sondaj anticipeaza o depreciere a leului in urmatoarele 12 luni comparativ cu valoarea actuala. Astfel, valoarea medie a anticipatiilor pentru orizontul de 6 luni este de 4,9398, in timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0102 lei pentru un euro”, spun analiştii CFA, potrivit Mediafax.

Proprietățile imobiliare, supraevaluate

Indicatorul CFA România de încredere Macroeconomică, lansat de CFA România în mai 2011, reprezintă un indicator prin care se încearcă o cuantificare a anticipațiilor analiștilor financiari cu privire la activitatea economică a României, pe un orizont de timp de un an.

Una dintre principalele opinii care reies din acest sondaj face referire la prețul proprietăților imobiliare din marile orașe. Astfel, nu mai puțin de 60% dintre participanții la sondaj consideră că prețul acestora este supraevaluat în momentul de față.

Impactul COVID-19 asupra economiei

Pe de altă parte, majoritatea respondenților (67%), consideră că durata impactului economic al coronavirusului se va resimți puternic până în trimestrul al treilea al anului viitor, în timp ce deficitul bugetar pentru anul în curs, propus de respondenți, a înregistrat o valoare medie de 8,6%.

Pentru anul viitor, respondenții se așteaptă la o creștere economică de 2,9%.