Atenție mare: Cresc taxele pentru românii care dețin un apartament sau o casă. Economistul-șef al BNR a făcut anunțul

19 nov. 2020
Atenție mare: Cresc taxele pentru românii care dețin un apartament sau o casă. Economistul-șef al BNR a făcut anunțul

Economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, atrage atenția că este necesară o anumită creștere a ratelor de impozitare, mai ales în domeniul imobiliar, întrucât acestea sunt printre cele mai mici din Europa și îi încurajează pe români să scoată banii din firme și să-i investească în proprietăți imobiliare.

„De ce, totuşi, cred că va fi necesară şi o anumită creştere a ratelor de impozitare? De exemplu, în ceea ce priveşte impozitul pe proprietate, este printre cele mai mici din Europa, în România. Totodată, în România, factorul lipsă, factorul care este cel mai rar este capitalul, capitalul intern.

Forţă de muncă avem, productivitate slavă Domnului încă mai avem, capitalul intern lipseşte dar, şi atât cât este, capital intern, 80% din el se duce în bunuri imobiliare. De ce se duce? Nimeni nu a făcut o analiză foarte atentă: pentru că tot sistemul fiscal îl încurajează pe om să scoată banii din întreprindere, să nu-i reinvestească şi să-i bage în imobiliare”, a menţionat economistul-şef al BNR, în cadrul conferinţei online „Bugete naţionale în vremuri de pandemie”.

Atenție, români: Dețineți un apartament sau o casă? Veți plăti taxe mai mari. Economistul-șef al BNR face a făcut anunțul

Pentru a întări cele spuse, Valentin Lazea a venit cu trei exemple:

Vă dau trei exemple:

Punctul 1: taxa pe dividende, care este de numai 5%, deci mai mică decât pe celelalte forme de câştig de capital, te invită să scoţi bani din firmă şi, în loc să îi reinvesteşti în firmă şi în activităţi productive, să îi duci acasă.

Punctul 2: Fiind foarte slab impozitate proprietăţile, e tot ca un fel de invitaţie de a nu te duce cu banii în acţiuni la Bursă sau în fonduri de pensii sau în asigurări sau chiar în investiţii productive şi, cel mai uşor, din punct de vedere fiscal este să investeşti în imobiliare – pentru că acolo vei fi taxat cel mai puţin şi, culmea, la asta se mai adaugă şi

Punctul 3. Dacă vrei să faci tranzacţii imobiliare, odată ce ai investit în ele, iarăşi eşti ajutat fiscal, pentru că primele, nu 90.000 euro, acum Parlamentul în înţelepciunea sa a crescut la 140.000 euro vândute, sunt taxate cu TVA de numai 5%”, a precizat economistul-şef al BNR.

Atenție, români: Dețineți un apartament sau o casă? Veți plăti taxe mai mari. Economistul-șef al BNR face a făcut anunțul

Potrivit acestuia, este normal ca economiştii să pună problema creşterii acestor taxe.

„Pai cum să nu fii împins, în loc să investeşti în producţie, în titluri de stat, în titluri cotate în pensii şi în fonduri de investiţii, cum să nu fii tentat să scoţi bani din întreprindere, să investeşti în imobiliare, să faci tranzacţii cu imobiliare? Tot sistemul este croit în aşa fel. Şi atunci vin eu şi vă întreb: Nu este normal ca economişti să punem problema creşterii acestor taxe?”, a mai adăugat Lazea.