Au fost eliberate primele buletine cu CIP. Vor fi obligatorii pentru toți românii. Cât costă: prețul e peste așteptări

10 sept. 2021
Au fost eliberate primele buletine cu CIP. Vor fi obligatorii pentru toți românii. Cât costă: prețul e peste așteptări
Sursa foto: Ministerul Afacerilor Interne

Primele buletine cu cip au fost eliberate în România în cadrul unui program pilot la Cluj-Napoca. Câțiva zeci de români le-au primit deja, iar restul țării va trebui să mai aștepte câteva luni bune până vor putea trece la noua carte de identitate. 

Un număr de 22 de clujeni au primit deja noua carte de identitate cu cip. Acest nou document va înlocui atât vechea carte de identitate, dar și cardul de sănătate. De asemenea, acesta poate fi folosit și pentru accesarea sistemelor online de plată a taxelor și impozitelor sau pentru a semna documente online, transmite stirileprotv.ro.

Dimensiunile noului card de identitate cu cip sunt foarte asemănătoare cu cele ale unui card bancar. Acesta va stoca în memoria internă o amprentă facială a posesorului, dar și două amprente digitale. De asemenea, noile cărți de identitate cu cip au trecute informații despre posesor pe ambele părți și, în plus față de proiectul inițial este prezent și drapelul României.

„În mare măsură vom elimina necesitatea fotocopierii acestui document, iar certificarea identității se va face instantaneu”, a declarat Cătălin Aurel Giulescu, director Direcția de Evidență a Persoanelor MAI.

Noul document va avea o valabilitate, conform regulamentului Uniunii Europene, de zece ani, iar informațiile stocate pe acesta vor fi accesibile de toate țările membre ale UE.

Când va fi disponibil în restul țării și cât costă

Având în vedere că primele cărți de identitate cu cip s-au dat în cadrul unui program pilot, restul țării va mai avea de așteptat o perioadă. Astfel, trecerea la noua carte de identitate va începe cel mai devreme peste 9 luni în restul țării, România având la dispoziție 10 ani, pentru înlocuirea actualelor buletine.

Prin înlocuirea cărților de identitate, ministerul de Interne speră că va fi stimulată digitalizarea în cadrul autorităților centrale și locale în ceea ce privește plata taxelor și de eliberare documentelor de tipul cazierului judiciar.

În Cluj-Napoca, unde documentul poate fi obținut în următoarele 9 luni, acesta a fost solicitat deja de 200 de persoane și costă 70 de lei.

Până în anul 2031 toți românii vor trebui să aibă un nou card de identitate și au posibilitatea să opteze pentru unul fără cip, dar în acest caz vor exista anumite restricții. De exemplu, nu îl vor putea folosi pentru călătoriile în afara țării.