Apare o nouă pensie în România. Cine o primește și ce sumă ar putea încasa

11 dec. 2020
Apare o nouă pensie în România. Cine o primește și ce sumă ar putea încasa

Noua lege a pensiilor vine cu o serie de schimbări. Potrivit documentului, de acum vor exista două tipuri de pensii minime. Cine le primește și ce sume va încasa? Nu este vorba despre o sumă fixă.

Legea 127/2019, noua lege a pensiilor a schimbat modul de calcul a pensiilor. Astfel românii ar putea beneficia de două tipuri de pensii minime: pensia minimă simplă, pe care mulți români o încasează deja și pensia minimă de urmaș. Noua regulă urmează să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2020.

Conform legii, pensia minimă garantată nu se va mai acorda în sumă fixă ci se va acorda în funcție de salariul minim brut. De asemenea, articolul 91 al noii legi a pensiilor stabilește că pentru aceste pensii va exista un minimum dar și un maximum.

Cu alte cuvinte, minimumul va fi de 45%, iar maximumul de 75% din valoare salariului minim brut în plată.

Care este diferența

Cei care se întreabă care este motivul pentru o diferență de 30%, trebuie să știe că aceasta este dată de de diferența dintre stagiul minim și stagiul realizat de către solicitant.

Cu alte cuvinte, având în vedere că în prezent salariul minim brut este de 2230 lei, valorile pensiilor minime va fi între 1004 lei și 1773 de lei.

În cazul pensiei de urmaș, lucrurile stau diferit. Conform articolului 92 din legea 127/2019, valoarea pentru pensia minimă în cazul urmașilor este una fixă.

Modul caalculare este unul simplu. Indiferent de numărul de urmași, în cazul în care valoarea calculată a pensiei de urmaș este mai mică de 35% din salariul minim brut pe țară aflat în plată, pensia de urmaș va fi stabilită la 35% din salariul minim brut pe țară.

Cu alte cuvinte, conform calculelor efectuate de bugetul.ro, pensia minimă în cazul celor care primesc pensie de urmaș va fi de 2230×35/100 = 781 lei.