Atenție pensionari, se recalculează pensiile! Ministrul Muncii a spus când intră în vigoare noua lege

27 ian. 2021
Atenție pensionari, se recalculează pensiile! Ministrul Muncii a spus când intră în vigoare noua lege

Pensionarii din România primesc o nouă veste de la ministrul Muncii. Raluca Turcan a anunțat recalcularea tuturor pensiilor din întreaga țară. Ministru a spus și când va intra în vigoare noua lege a pensiilor.

Toți pensionarii așteaptă cu nerăbdarea majorarea pensiilor. Deși promisiunile au fost deja făcute, aceștia nu vor vedea prea curând banii în conturi.

Când începe recalcularea pensiilor

Raluca Turcan vine cu o nouă promisiune în fața pensionarilor. Ministrul Muncii a anunțat că toate pensiile vor fi recalculate, pe baza noii legi a pensiilor. Cei care se întreabă când va începe așa zisa recalcularea a pensiilor, ei bine, potrivit ministrului, acest lucru se va întâmpla după intrarea în vigoare a noii legislaţii, iar asta va dura ”maxim un an și jumătate“.

De asemenea, ministrul a mai adăugat că în zilele ce urmează va emite un ordin care are rolul de a evalua toate dosarele de pensii, pentru ca acestea să fie pregătite pentru noua lege care urmează să intre în vigoare.

”Vreau să lăsăm orice logică politică la o parte şi să le spunem oamenilor cum stau lucrurile: începem procesul de recalculare a pensiilor; în zilele următoare voi emite un ordin prin care se evaluează toate dosarele de pensie, astfel încât ele să fie pregătite ca pe o nouă lege a pensiilor, bazată pe contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, să putem ajunge, sper eu în maxim un an şi jumătate, la o recalculare a tuturor pensiilor în România“, a spus Raluca Turcan, la B1TV.

Ce se întâmplă cu majorarea de 40%

Raluca Turcan a vorbit și despre majorarea pensiilor, care continuă să fie sub semnul întrebării. Ministrul Muncii a menționat că o astfel de majorare este un efort uriaș pentru România și chiar dacă nu era pandemia de coronavirus, țara noastră tot nu putea să suporte o așa creștere.

”O majorare cu 40% a pensiilor înseamnă un efort bugetar de 138 de miliarde, pe care România în nicio etapă a dezvoltării ei, chiar şi în anii de dinainte de pandemie, nu şi l-ar fi putut permite”, a spus ministrul.

În ceea ce privește vestita lege privind majorarea pensiilor cu 40%, ministrul susține că o astfel de mărire ”niciodată nu a fost pregătită şi dorită la modul real“. Ea a subliniat faptul că etapa a fost angajată prin lege, în timpul guvernării PSD.

Legea majorării pensiilor nu a fost dorită

De asemenea, conform legii, dacă se dorea într-adevăr această majorare, după doar câteva luni, trebuia începută evaluarea tuturor dosarelor de pensie pentru a le pregăti pentru acest pas, lucru care nu s-a întaâmplat și probabil nu s-ar fi întâmplat oricum.

”Mai mult decât atât, în momentul în care s-a deschis subiectul acestei iluzorii majorări de 40%, era necesară o etapă de pregătire şi de recalculare a tuturor pensiilor, astfel încât, pe o nouă formulă, să crească pensiile cu 40%.

Această etapă a fost angajată prin lege în iunie 2019, când era PSD la guvernare, şi în trei luni de zile ar fi trebuit, printr-un singur ordin de ministru, să înceapă această evaluare a tuturor dosarelor de pensie, să fie pregătite pentru ca după ce se stabileşte formula pe noua lege să apeşi un buton şi pensiile să se recalculeze. Evident că lucrul acesta nu s-a întâmplat“, a mai explicat ministrul Muncii.