Pensionarii nu au știut până acum. Pensiile care au crescut cel mai mult în 2020

Pensionarii nu au știut până acum. Pensiile care au crescut cel mai mult în 2020

Situația pensiilor din România rămâne incertă, însă un lucru este sigur. În cazul pensiilor private obligatorii, lucrurile merg mai bine ca niciodată. Radu Crăciun, preşedintele APAPR a confirmat acest lucru.

Persoanele care au pensii private obligatorii, adică la Pilonul II trebuie să știe ce îi așteaptă. Potrivit președintelui APAPR, Radu Crăciunaceste pensii au înregistrat în anul 2020 un randament mediu de 6,19%, de trei ori mai ridicat decât rata inflaţiei de anul trecut.

Pensiile care au crescut cel mai mult

De asemenea, Radu Crăciun a mai precizat că fondurile de Pilon II au produs în 2020 un câştig net exclusiv pentru participanţi în valoare de 900 de milioane de euro, după deducerea tuturor comisioanelor.

Spre deosebire de pensiile normale, pensiile private au un singur risc major și anume, riscul politic. Președintele APAPR a mai amintit și de anul 2018 care a fost unul ”foarte special” din acest punct de vedere.

„De la începutul sistemului până la sfârşitul lui 2020 randamentul mediu anualizat a fost de 8,2%, deci randamentul anual, în condiţiile în care media inflaţiei în această perioadă a fost de aproximativ 3%. Per total, în întreaga durată de viaţă a fondurilor de Pilon II câştigul net pentru participanţi a fost de 3,5 miliarde de euro, randament investiţional.

Dacă ne uităm la singurul an în care fondurile de pensii private nu au bătut inflaţia, înţelegem că de fapt singurul risc major pentru fondurile de pensii private Pilon II este riscul politic, pentru că anul 2018 a fost un an foarte special din acest punct de vedere, un an în care riscul politic pentru existenţa fondurilor private de Pilon II a devenit dintr-o dată foarte mare. Acela a fost singurul an în care, prin reacţia pieţelor financiare la variantele decizionale care se vehiculau, în urma reacţiei pieţelor financiare, practic, fondurile de pensii private Pilon II nu au bătut inflaţia”, a menţionat Radu Crăciun.

Câți bani sunt la Pilonul II

Dacă vă întrebați câți bani sunt la momentul actual la Pilonul II, Radu Crăciun a vorbit și despre acest lucru. Conforma cestuia, în prezent, Pilonul II administrează active nete de peste 75 miliarde de lei (15,4 miliarde de euro) în numele a 7,6 milioane de participanţi.

În ceea ce privește fondurile, potrivit președintelui APAPR, au fost făcute deja plăţi de 397 milioane de lei către 46.000 de beneficiari, fie ei participanţi sau moştenitori ai acestora.

Având în vedere randamentul pensiilor private din anul 2020, Radu Crăciun a mai precizat că în acest moment, peste un milion de români au acumulat mai mult de 20.000 lei în contul lor personal din Pilonul II.

Făcând o comparație cu performanţa investiţională a Pilonului II pe toată durata sa de funcţionare cu inflaţia corespunzătoare, precum şi cu acumularea într-un depozit bancar sau cu investiţia în euro, calculele realizate de APAPR arată că în 13 ani de funcţionare Pilonul II a realizat pentru români câştiguri financiare net superioare inflaţiei şi acumulării în depozite bancare în lei (de aproape 3 ori) ori cumpărării de euro (de 4,5 ori).

Cu ce sume cotizează românii

În cazul în care vă întrebați cu cât cotizează românii la aceste pensii, conform datelor APAPR,  persoanele care câştigă un salariu mediu pe economie şi au cotizat lună de lună pe toată existenţa Pilonului II (152 de luni), contribuţiile brute virate în Pilonul II au însumat 16.998 lei.

De asemenea, peste aceste contribuţii, participarea la Pilonul II le-a adus acestor persoane un câştig mediu net de 5.510 lei, faţă de 1.937 lei, adică cât ar fi însemnat indexarea contribuţiilor cu inflaţia corespunzătoare, 1.864 lei, cât ar fi însemnat depunerea lunară a sumelor în depozite bancare în lei, cu dobândă cu capitalizare, sau 1.222 lei, cât ar fi reprezentat câştigul din cumpărarea lunară de euro şi actualizarea sumei la finele perioadei.

În ceea ce privește situația de la Pilonul III, adică pensiile private facultative, și aceasta a înregistrat rezultate pozitive, total neașteptate în anul 2020, cu un randament mediu de 4,64%, ajungând la 527.000 de participanţi şi active nete de peste 2,9 miliarde de lei în administrare.

Totodată, pe toată durata de funcţionare, aproape 14 ani, fondurile de pensii facultative au realizat un randament mediu anual de 5,97%. În această perioadă, fondurile facultative au realizat plăţi totale către beneficiari în valoare de 323 miloane lei, pentru 47.700 de cazuri de plată.