Medicamentul care va face parte din tratamentul pentru COVID. Toți românii îl pot găsi în farmacii

Medicamentul care va face parte din tratamentul pentru COVID. Toți românii îl pot găsi în farmacii
Photo by Laurynas Mereckas on Unsplash

Până acum, întreaga omenire știe că simptomele noului coronavirus sunt asemănătoare celor de răceală. Astfel, e destul de simplu de înțeles că unul dintre principalele medicamente care urmează să facă parte din tratamentul pentru COVID-19, este unul care vindecă și răceala, ba mai mult de atât, mii de români îl folosesc deja.

Aspirina, una dintre cele mai cunoscute pastile din farmacii urmează să fie evaluată ca posibil tratament pentru COVID-19 în unul dintre cele mai mari studii clinice din Marea Britanie, notează Reuters, citată de Agerpres.

Studiul menționat anterior urmează să analizeze dacă acest medicament ar putea reduce riscul de formare a cheagurilor de sânge la persoanele diagnosticate cu această boală.

Studiul clinic se numește RECOVERY, iar oamenii de știință din spatele acestuia, care analizează o gamă de potenţiale tratamente pentru COVID-19, au declarat că vor include în teste aspirina, utilizată în mod obişnuit pentru proprietatea de a subţia sângele.

„Există o justificare clară pentru a crede că aceasta (aspirina) ar putea fi benefică, şi este sigură, ieftină şi disponibilă pe scară largă”, a declarat Peter Horby, cercetător din cadrul studiului clinic.

Cum acționează aspirina

De asemenea, studiul clinic RECOVERY scoate la iveală faptul că pacienţii infectaţi cu noul coronavirus prezintă un risc mai mare de formare a cheagurilor de sânge din cauza trombocitelor (plachete sangvine) hiper-reactive, celule cu rol important în coagularea sângelui şi oprirea sângerării. Aspirina este un agent antiplachetar şi poate reduce riscul de formare a cheagurilor.

Potrivit sursei citate, cel puţin 2.000 de pacienţi urmează să primească în mod aleatoriu 150 de miligrame de aspirină zilnic, împreună cu tratamentul obişnuit. Datele obţinute de la aceşti pacienţi vor fi comparate cu cele rezultate de la cel puţin alţi 2.000 de subiecţi care vor primi tratamentul standard pentru COVID-19.

În cazul în care multe persoane nu cunosc acest aspect, datorită proprietăţii de a subţia sângele, aspirina creşte riscul de sângerare internă, iar o doză prea mare administrată de-a lungul unei perioade extinse de timp a fost asociată cu afectarea rinichilor, mai scrie Reuters.

Printre alte tratamente testate în cadrul studiului clinic RECOVERY se numără antibioticul comun azitromicină şi cocteilul din anticorpi de sinteză al companiei Regeneron, care a fost utilizat pentru tratarea simptomelor COVID-19 ale preşedintelui american Donald Trump.