Vicepremierul Kelemen Hunor a spus care este data maximă la care s-ar putea deschide școlile în România

08 ian. 2021
Vicepremierul Kelemen Hunor a spus care este data maximă la care s-ar putea deschide școlile în România
Kelemen Hunor este liderul UDMR și vicepremier al României în Guvernul Cîțu

Școala online nu este o soluție pe termen lung, iar prelungirea acesteia ar putea însemna pierderea unei întregi generații, sunt de părere numeroși specialiști. În România sunt multe zone în care elevii nu au acces la dispozitive electronice, ceea ce le blochează total accesul la educație în această perioadă.

Vicepremierul Kelemen Hunor și liderul UDMR a abordat acest subiect sensibil într-un interviu la RFI. Acesta este de părere că 8 februarie ar trebuie să fie data maximă până la care să se prelungească școala online. Deja elevii au multe luni de când învață acasă, iar lucrurile nu mai pot continua în această manieră.

Data la care ar urma să înceapă școala

„După vacanța de iarnă, deci 8 februarie este data la care sper și vreau să cred că va fi posibil să deschidem școlile. Am avut astfel de discuții cu primul-ministru, cu vicepremierul Dan Barna, am discutat și cu președintele Iohannis și cu ministrul Educației, la ședința de Guvern, dacă sistemul de învățământ este pregătit, poate fi pregătit pentru 8 februarie și toată lumea este de acord, dacă situația epidemiologică permite, atunci să deschidem școlile, elevii să se întoarcă fizic la școli”, a spus Hunor la RFI.

Aceasta a adăugat că s-a luat în calcul și o abordare regională. Adică, de exemplu în zonele verzi ar fi bine să se meargă la școli, iar orașele sau satele care încă înregistrează multe cazuri de coronavirus să reia mai târziu cursurile în varianta tradițională.

„Nu se poate să pierdem o generație întreagă”

„Sigur, dacă nu este posibil în toată țara, la nivel național, atunci trebuie văzut dacă se poate aborda, eu sunt convins că se poate aborda și regional și în acele județe, în acele localități unde rata de infectare nu este mare, acolo, elevii să se întoarcă la școală”, a adăugat vicepremierul.

Kelemen Hunor a adus în discuție și varianta în care școala să înceapă etapizat și mai întâi să meargă în instituțiile de învățământ cei mici, care teoretic sunt cel mai puțin expuși la coronavirus.

„Există și varianta să meargă doar cu grădinițele, clasele primare, clasa a VIII-a și clasa a XII-a, în prima etapă și după aceea să se întoarcă cu toții, dar din punctul nostru de vedere, din punctul meu de vedere, școlile trebuie redeschise pe 8 februarie. Nu se poate să pierdem încă un semestru și o generație întreagă”, a mai spus Kelemen Hunor.