Vești proaste pentru fumători: De la 1 ianuarie urmează o nouă scumpire majoră a țigărilor

04 dec. 2020
Vești proaste pentru fumători: De la 1 ianuarie urmează o nouă scumpire majoră a țigărilor
Photo by Mathew MacQuarrie on Unsplash

Vești proaste pentru fumători! De la 1 ianuarie va intra în vigoare o nouă creștere a prețului țigărilor, ca urmare a creșterii valorii accizei. 

Anul viitor, acciza totală la țigări va fi majorată cu 5,3%. Creșterea va fi realizată în două etape. Începând cu 1 ianuarie 2021, acciza va crește de la 533,97 lei/mia de țigarete, cât este în prezent, la 546,21 lei/mia de țigarete, iar la 1 aprilie, prețul va ajunge la 563,97 lei/1.000 de țigarete.

Motivul creșterii este datorat necesității de aliniere a prețului accizei la nivel european. Potrivit unei directive UE, accizele trebuie să aibă un procent minim de 60% în prețul mediu de vânzare al pachetului de țigări.

În prezent, în România, nivelul accizei reprezintă doar 58,7%. Pentru a nu rămâne sub pragul minim impus de legislația UE și pentru a nu risca eventuale sancțiuni, Parlamentul a adoptat de curând un amendament la Codul Fiscal, pentru corectarea situației.

Cu cât se va scumpi prețul unui pachet de țigări?

„În absența acestei ajustări, Comisia Europeană ar fi putut declanșa procedura de infringement în cazul României, începând din 1 ianuarie 2021. Ca efect, prețul unui pachet de țigări ar urma să fie mai mare, per total, cu până la circa 60 de bani, conform calculelor Profit.ro.

Acesta este al treilea an în care majorarea accizei, prevăzută, potrivit Codului Fiscal, pentru 1 aprilie, este devansată ca urmare a neîndeplinirii cotei procentuale de 60%. Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, prețul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul aferent anului 2019 a fost de 18,207 lei/pachet.

Pentru 2020 nu se cunoaște prețul mediu, care urmează a fi stabilit de minister în funcție de raportările producătorilor, pe 15 februarie, însă prețurile de pe piață sunt în prezent cuprinse între 19 si 22 de lei.

Potrivit Codului Fiscal, acciza datorată nu poate fi mai mică decât nivelul accizei minime, care este de 97% din nivelul accizei totale. Prevederea referitoare la procentul de 60% se aplică până la un nivel al accizelor la mia de țigarete de 115 euro (aproximativ 560,3 lei/mia de țigarete),” notează Profit.ro.