S-a aflat ce vaccin va ajunge în România. Alexandru Rafila a explicat totul: Comisia Europeană a fost cea care a decis

18 nov. 2020
S-a aflat ce vaccin va ajunge în România. Alexandru Rafila a explicat totul: Comisia Europeană a fost cea care a decis
Experții susțin că vaccinul este eficient și contra mutațiilor

Vaccinul anti-covid este așteptat pe tot globul, iar deși încă nu este stabilită data exact la care acesta va ajunge și în România, prof.Dr. Aleandru Rafila, reprezentantul României la OMS, vine cu noi detalii legate de vaccinul pe care va urma să îl primim.

Alexandru Rafila a vorbit despre cele două mari vaccinuri anti-covid, dezvoltate de companiile Pfizer şi Moderna. Potrivit specialistului, există o diferență extrem de mare între cele două, dat fiind faptul că, cel produs de Moderna se păstrează extrem de ușor, în frigider, iar cel produs de Pfizer trebuie păstrat la temperaturi extrem de scăzute, de chiar -80 de grade.

În afara diferențelor de păstrare, ambele vaccinuri au aproape un conținut similar, iar scopul este același.

„În momentul de faţă, cele două companii au anunţat încheierea celei de-a treia faze de teste. Ambele vaccinuri sunt de tip ARN mesager, adică conţin un acid nucleic care dă comanda celulelor omului să producă o proteină virală, care ulterior determină un răspuns imun. Cele două vaccinuri sunt similare, dar există două diferenţe mari în ceea ce priveşte modul în care se păstrează aceste vaccinuri.

În cazul Pfizer, e mai dificil, se păstrează la temperaturi mult mai scăzute, la -80 de grade. În momentul reconstituirii, se utilizează un solvent, un ser fiziologic. Vaccinul de la Moderna se păstrează mai uşor, în frigider, şi nu mai necesită diluare în momentul prealabil administrării”, a povestit Alexandru Rafila, la Antena 3.

Comisia Europeană a hotărât deja

Profesorul a mai adăugat că cel mai probabil, în România va ajunge vaccinul produs de Pfizer, deoarece există deja o înțelgere în curs între ea și Comisia Europeană.

În ceea ce privește vaccinul produs de Moderna, acestă compania va produce mai mult pentru Statele Unite.

”Moderna este, însă, companie americană. Au promis că vor face doar 20 de milioane de doze anul ăsta, şi un miliard la anul. Înţelegerea dintre Pfizer şi Comisia Europeană ne arată că acesta este vaccinul care va ajunge şi la noi, pentru că Moderna va produce, probabil, mai mult pentru SUA”, a mai adăugat acesta.