Vești bune pentru românii care vor să-și cumpere o locuință: Cum veți putea plăti mai puțin? Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

13 nov. 2020
Vești bune pentru românii care vor să-și cumpere o locuință: Cum veți putea plăti mai puțin? Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Vești bune pentru românii care caută să-și cumpere o locuință. Președintele Klaus Iohannis a trimis la promulgare o Lege de modificare a unui articol din Codul Fiscal, care îi va ajuta pe cumpărători să plătească mai puțini bani la achiziție.

Mai exact, este vorba de legea care modifică plafonul pentru aplicarea cotei reduse de TVA de 5% asupra bazei de impozitare pentru livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 de metri pătraţi.

„Astfel, conform textului, cota redusă de 5% se aplică asupra bazei de impozitare pentru livrarea locuinţelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite. Terenul pe care este construită locuinţa include şi amprenta la sol a acesteia.

Prin locuinţă livrată ca parte a politicii sociale se înţelege: livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depăşeşte suma de 140.000 euro, echivalent lei, exclusiv taxa pe valoarea adăugată, achiziţionate de persoane fizice.

Suprafaţa utilă a locuinţei este cea definită prin Legea locuinţei nr. 114/1996. Anexele gospodăreşti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

Cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care în momentul vânzării pot fi locuite ca atare.

Prevederile acestei legi intră în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2021,” notează digi24.ro.