Vaccinarea va fi sau nu obligatorie în România? Raed Arafat anunță planul vaccinării anti-covid

17 nov. 2020
Vaccinarea va fi sau nu obligatorie în România? Raed Arafat anunță planul vaccinării anti-covid
Raed Arafat, șeful DSU

Ne apropiem cu pași repezi de vaccinul anti-covid, iar tot mai mulți români se întreabă dacă vaccinarea va fi sau nu obligatorie în întreaga țară. Raed Arafat, secretarul de stat în MAI a anunțat cum se va desfășura acest proces odată ce vaccinul va ajunge în țară.

Raed Arafat a anunțat că vaccinarea în România nu va fi obligatorie, iar întreg procesul va începe cu personele cele mai vulnerabile.

”În România, nu va fi vaccinare obligatorie, ci pe grupurile vulnerabile, pe rând. Poate vom începe cu personalul medical și cu cei care sunt în prima linie, dar nu există un plan pentru vaccinare obligatorie”, a spus Raed Arafat.

El a vorbit și despre contractarea vaccinului atunci când acesta va fi disponibil. Potrivit secretarului de stat în MAI, România lucrează alături de Uniunea Europeană, deci vaccinul va fi același contractat de UE.

”Ce vaccinuri a contractat Uniunea Europeană, România va fi în aceeași schemă. Lucrăm împreună cu UE la această chestiune și, bineînțeles, când vaccinurile vor fi distribuite, vor fi distribuite tuturor membrilor grupului de achiziții”, a mai spus Raed Arafat.

Testări rapide în România

Șeful DSU a aboradat și subiectul testărilor rapide din România. Raed Arafat susține că testările bazate pe antigen sunt mult mai ieftine și totodată soluția cea mai bună.

”La acest moment introducem testele rapide bazate pe antigen. Acestea sunt mult mai ieftine, însă au nevoie de o legiferare mai bună. Pentru că așteptăm acum mai multe informații despre ele, dacă vom putea să ne uităm la acele rezultate, fără să trebuiască să repetăm testele PCR”, a adăugat Arafat.