Țara care reduce programul de lucru săptămânal la patru zile. Ar putea fi cheia pentru salvarea economiei

Țara care reduce programul de lucru săptămânal la patru zile. Ar putea fi cheia pentru salvarea economiei

Programul de lucru redus ar putea fi cheia pentru salvarea întregii economii. O țară din Europa ia în calcul această metodă și impunerea ei într-un mod mult mai rapid. Rezultatele ar putea fi uimitoare.

Spania ar putea introduce scurtarea programului de lucru, a anunțat vicepremierul Pablo Iglesias. Acesta susține că Guvernul țării a început analizarea unei posibile scurtări a programului de lucru, cât şi o reducere a săptămânii de lucru la patru zile, scrie Bloomberg.

În cazul în care decizia ar intra în vigoare, acest lucru ar putea duce la o impulsionare a angajaților, lucru favorabil pentru economie, având în vedere contextul epidemiologic în care ne aflăm. De asemenea, această măsură ar putea ajuta economiile să își revină în urma crizei generate de pandemia de coronavirus.

Declarațiile ministrului spaniol vin la doar câteva zile după ce Unilever, gigantul de bunuri de larg consum a anunțat că face o astfel de modificare. Cu alte cuvinte, programul angajaților din Noua Zeelandă va fi scurtat la patru zile lucrătoare pentru a spori bunăstarea lucrătorilor și a crește productivitatea.

Este important de știut faptul că ideea unei săptămâni de lucru mai scurte nu este una de nouă. Aceasta există de ani de zile în întreaga lume, însă a fost luată în considerare mult mai serios în contextul economic din acest an.

Efectele unui program de patru zile pe săptămână

Impunerea unui program de lucru de patru zile pe săptămână ar putea avea extrem de multe beneficii. Pe lângă faptul că angajații ar fi mult mai bucuroși că vor petrece mai puțin timp la locul de muncă, acest lucru ar putea crește productivitatea, dar și starea psihică a acestora.

De asemenea, conform unui studiu realizat în Marea Britanie, o astfel de reducere a programului în sectorul public, ar oferi posibilitatea de a crea jumătate de milion de locuri noi de muncă, acest lucru ducând la o rată a șomajului mai limitată.

Totuși, există și persoane care susțin contrariul. Unii economiști de dreapta consideră că munca ar deveni mai puțin eficientă și ar fi afectate nivelurile de trai. Și The Confederation of British Industry, cel mai mare grup de lobby pentru businessul britanic, este de părere că o săptămână de lucru de patru zile ar reprezenta o direcție greșită.