Se dau bani de la stat pentru acești români. Cine primește 2.500 de lei

14 nov. 2020
Se dau bani de la stat pentru acești români. Cine primește 2.500 de lei

Guvernul face eforturi uriașe pentru a veni în ajutorul românilor în plină pandemie. A fost luată o decizie importantă pregătită de Guvern prin Ordonanță de Urgență. Raed Arafat, secretar de stat în MAI a făcut anunțul pe care multă lume îl aștepta.

Raed Arafat, secretarul de stat în MAI, a anunțat că Guvernul a discutat în această săptămână un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede, între altele, că studenţii la Medicină care se vor înscrie ca voluntari să ajute personalul medical la îngrijirea pacienţilor COVID-19 vor beneficia de prime de 2.500 de lei pe lună.

”Referitor la OUG pentru măsuri noi în asistenţa medicală pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19, care a fost în primă lectură, ordonanţa prevede acordarea dreptului de liberă practică temporară medicilor absolvenţi ai facultăţilor de Medicină, medicilor rezidenţi, indiferent de anul de pregătire în rezidenţiat, pe durata situaţiei cu care ne confruntăm cu SARS-CoV-2, astfel încât să poată să lucreze sub supraveghere în spitale şi să asiste în secţiile în care sunt îngrijiţi pacienţii care suferă de COVID-19”, a anunțat Raed Arafat.

Secretarul de stat în MAI, a mai precizat că proiectul de ordonanţă prevede şi ca, în colaborare cu rectorii universităţilor de Medicină, să se organizeze un program de voluntariat în care ”studenţii pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor, pe bază de recrutare de voluntari”.

Studenţii vor semna contracte de voluntariat cu inspectoratele pentru situaţii de urgenţă din judeţele unde vor fi repartizaţi şi vor lucra în unităţile sanitare din judeţele respective sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară.

În ce mod vor fi distribuiți banii

Raed Arafat a vorbit și despre modul în care sumele vor fi gestionate. Potrivit acestuia, 120 de ore de activitate în spital echivalează cu încă 2.5000 de lei pe lună.

”La fiecare lună se aşteaptă o activitate de aproximativ 120 de ore, iar, la finalul fiecărei luni, studentul va primi un premiu în cuantum de 2.500 lei. Plus, cei care vor fi în alte localităţi decât centrele universitare unde studiază sau localităţile de domiciliu sau reşedinţă vor primi o diurnă, plus cazarea şi masa gratuite din partea autorităţilor sau a unităţii sanitare unde vor activa”, a precizat Arafat.

Șeful DSU a mai adăugat că măsurile luate sunt ”extrem de importante” pentru a putea crește capacitatea sistemului, având în vedere situația alarmantă cu care ne confruntăm în ultima perioadă și care probabil va mai ține încă câteva luni.

”Studenţii vor ajuta, ca personal mediu, vor lucra alături de asistenţi, alături de medici şi ţintim, în primă fază, dintr-o pepinieră, să zic, de 20.000 de posibili voluntari, recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari, în colaborare cu universităţile”, a adăugat Raed Arafat.