România nu mai poate evita carantina. Cum ar fi putut fi evitată întreaga catastrofă

21 nov. 2020
România nu mai poate evita carantina. Cum ar fi putut fi evitată întreaga catastrofă
corona - covid-19 concept picture with a man wearing face masks

România trece printr-o perioadă la care nimeni nu s-ar fi așteptat vreodată. Cazurile de coronavirus înregistrează cifre record, iar situația pare că a scăpat de sub control. Un cercetător explică cum s-ar fi putut evita întreaga situație, dar și ce urmează în continuare.

Cercetătorul Octavian Jurma are o previziune sumbră pentru următoarele luni. Acesta este de părere că România nu mai poate evita pentru foarte mult timp carantina generală.

”Carantină generală nu poate fi evitată”, a spus cercetătorul, la Digi24.

El a mai adăugat faptul că România va ajunge în luna decembrie la 500.000 de cazuri de COVID, iar problema este că numărul nu trebuie să se dubleze și să ajungă la un milion de cazuri. De asemenea, Octavian Jurma a amintit de evoluția pandemiei în lunile precedent.

”La sfârșitul lunii octombrie, am ajuns la 240.000 de cazuri în total de când a început pandemia, iar într-o lună am dublat. Noi vom ajunge la 500.000 de cazuri în prima săptămână din decembrie, indiferent ce facem. Întrebarea este ce să facem să nu intrăm în următoarea perioadă de dublare, care va fi, evident, de la 500.000 la un milion și nu cumva să ajungem acolo”, a declarat dr. Octavian Jurma, potrivit gândul.ro.

Cum ar fi putut fi evitată întreaga catastrofă

Cercetătorul a vorbit și despre soluția care ar fi putut salva întreaga țară. Potrivit acestuia, dacă România ar fi intrat în lockdown la timp,  în prezent am fi avut sub 2.000 de cazuri. El a menționat exemplul altor țări din Europa care au impus restricții dure la timpul potrivit, iar numărul infectărilor zilnice a fost redus.

”Dacă am fi intrat și noi în lockdown, am fi ajuns azi la sub 2.000 de cazuri și am fi ajuns sub 1000 de cazuri de sărbători. Acest lucru este acum un vis frumos pe care nu îl mai putem atinge” , susține acesta.

Octavian Jurma a ținut să le adrese și o întrebare românilor, despre modul în care ar prefera ca situația să fie gestionată El susține că evitarea carantinei nu este posibilă, deci fie că e înainte de Crăciun, sau chiar de sărbători, acest lucru se va întâmpla într-un final.

În carantină, de Sărbători

”E arătat cu degetul tratamentul cât e de rău, dar nu se prezintă beneficiile. Eu am întrebat pe pagina mea: ce preferați, carantină acum și să avem sărbători mai liniștite sau acum să stăm liniștiți și să fim în carantină de Crăciun? Pentru că este inevitabil că următorul guvern nu are cum să meargă înainte.

Este doar o pasare a răspunderii de la acest guvern la următorul. El va trebui să debuteze cu o carantină generală, nu are de ales” , susține cercetătorul.

El a mai menționat că România ar trebui să intre în carantină cât mai repede pentru a putea ține situația sub control, dând exemplu decizia luată de Slovacia.

”Dacă vrem să stăm puțin în carantină, trebuie să intrăm mai repede, așa cum a făcut Slovacia. Slovacia a luat aceste măsuri la 1000 de cazuri. E adevărat că populația ei nu este mare, dar în București sunt 1000 de cazuri, la o populație pe jumătate și nu se intră în carantină”, a explicat dr. Octavian Jurma.