România în alertă! S-au descoperit substanțe toxice într-un aliment extrem de consumat de români. Se află pe rafturile a mii de magazine

04 aug. 2021
România în alertă! S-au descoperit substanțe toxice într-un aliment extrem de consumat de români. Se află pe rafturile a mii de magazine

Rafturile magazinelor au devenit un adevărat pericol pentru clienți după ce o serie de pesticide interzise au fost descoperite în unul dintre produsele achizițioante de mii de români.

Vorbim despre oxidul de etilenă, un pesticid interzis în UE, care a fost descoperit în nu mai mult de două tone de chiftele vândute pe rafturile magazinelor. Urmările? Ei bine, această substanță toxică este cangerigenă, acesta fiind și motivu pentru care UE a interzis-o.

Chiftele infectate cu pesticide

Specialiștii susțin că pe termen scurt, produsele care conțin oxid de etilenă nu afectează organismul, însă pe termen lung, devin un adevărat pericol pentru sănătate, ducând la tulburări cardiace, pulmonare, iar în cele mai rele cazuri chiar și cancer. Această substanță este folosită pe post de dezinfectant, protejând astfel alimentele să nu mucegăiască în timpul transportului.

Cât despre produsele descoperite de inspectorii sanitari, s-a stabilit că cele două tone de chiftele erau distribuite în mai multe lanțuri ale supermarcheturilor din țară. Cei care le-au cumpărat deja trebuie să le returneze, în funcție de lotul respectiv și de asemenea să evite consumul lor.

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse”, anunță ANSVSA.

Activiteatea supermarketurior ar putea fi suspendată

Sursa citată atenționează supermarketurile care nu retrag de pe piață aceste produse și care nu informează consumatorii. Conform ANSVSA, activitatea acestora ar putea fi suspendată, în condițiile în care siguranța cetățenilor este pusă în pericol.

”Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul.

Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”, a declarat Mihai Ponea, directorul ANSVSA.