Puțini știu că această minune a naturii are multe efecte pozitive în corp și ajută în ameliorarea și tratarea a peste 70 de boli. Gustul este unul foarte bun, dar în România nu foarte mulți l-au încercat, deși se găsește cu ușurință la plafar și nu numai. Ceaiul de lavandă este recomandat atât de specialiștii în nutriție, cât și de medici, în special pacienților care traversează o perioadă mai dificilă.
Pentru a trata insomnia, doctorii prescriu de multe suplimente pe bază de lavandă sau chiar ceaiul, care trebuie băut cu 2-3 ore înainte de culcare pentru a vă calma și a vă oferi un somn odihnitor. Oricum, nu este bine să beți mai multe de două căni pe zi, însă dacă-l consumați cu regularitate, veți constata că organismul va suferi schimbări în bine.
Planta de lavandă conține alcool olifalic, acidul acetic, taninul și principiile amare, care, ajută în tratatrea a peste 70 de boli, spun oamenii de știință. Când este consumată sub formă de ceai, are proprietăți anticolitice, coleretic-colagoge, antiseptice, diuretice, relaxante si anxiolitice.
Lavanda are efecte pozitive și atunci când vine vorba despre infecțiile bacteriene și fungice, fie că acestea sunt la nivelul organelor digestive, fie că sunt pe piele.
Ceaiul de lavandă are rezultate foarte bune și în perioade migrenoase. Adică dacă vă doare capul, este bine să beți o cană imediat sau puteți opta pentru comprese pe care să le puneți pe frunte. Lavanda va acționa local ca un analgezic sau antiinflamator natural.
Dacă sunteți răcit și tușiți, dacă aveți sinuzită sau simțiți o inflamație la nivelul sinusurilor sau al tractului respirator, puteți inspira vaporii de lavandă. Adică faceți inhalații și asta vă va grăbi vindecarea.
Planta de lavandă este foarte bună și atunci când apare o colică abdominală, dar ajută și la o funcționare cât mai bună a ficatului și a vezicii biliare/colecistului/fierii (în popor). Și în acest caz, puteți folosi compresele îmbibate în ceai pe care să le puneți pe abdomen. Ajută și la calmnarea durerii, dar și a flatulenței.
Ceaiul de lavandă se folosește în cazul infecțiilor urinare. De asemenea, ameliorează durerile provocate de reumatism, tulburari de circulatie și inflamații ale articulatiilor.
Mai mult decât atât, câteva studii publicate recent în jurnalele de specialiatet susțin că două dintre substantele conținute de lavandă, limonenul si alcoolul perilic, pot combate anumite forme de cancer în faza incipientă.