Reacția neașteptată a Rusiei după victoria Maiei Sandu. Alegerile din Republica Moldova nu au mulțumit pe toată lumea

16 nov. 2020
Reacția neașteptată a Rusiei după victoria Maiei Sandu. Alegerile din Republica Moldova nu au mulțumit pe toată lumea
Vladimir Putin poate rămâne președinte până la sfârșitul vieții sale

Maia Sandu a câștigat alegerile prezidențiale din Republica Moldova, cu un procent semnificativ față de ontra candidatul său, Igor Dodon, fostul președinte. Totuși, rezultatele alegerilor nu au mulțumit pe toată lumea.

Dacă România sau alte țări au salutat cu bucurie victoria Maiei Sandu, Rusia susține că doar va accepta această idee luată de Republica Moldova.

Rusia a reacționat la scurt timp după alegerea candidatei pro-europene. Moscova a anunțat că va respecta alegerea făcută de poporul Republicii Moldova și s-a declarat încrezătoare în ceea ce privește o relație de lucru cu Maia Sandu.

Anunțul vine din partea purtătorului de cuvând al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Maia Sandu a înregistrat un adevărat progres. Candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS) a câştigat cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, cu 57,75% din voturi, faţă de 42,25% obţinute de socialistul Igor Dodon, după centralizarea tuturor proceselor verbale din toate secţiile de votare, informează Agerpres.

Cum a reacționat România

România pe de altă parte s-a declarat mulțumită de rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Prima reacția a venit din partea premierului Ludovic Orban.

”O felicit pe Maia Sandu pentru victoria categorică din alegerile prezidenţiale! Suntem martorii unui eveniment cu adevărat istoric pentru Republica Moldova. Maia a demonstrat că alegerile pot fi câştigate şi cu o campanie onestă şi decentă. Am convingerea că va fi preşedintele aşteptat de oamenii buni care au votat pentru schimbare. Un preşedinte competent şi responsabil care va moderniza ţara şi o va aduce mai aproape de România şi de Uniunea Europeană”, a scris Ludovic Orban, luni, pe Facebook.

Marcel Ciolacu, liderul PSD a fost și el încântat de victoria Maiei Sandu.

”Salut victoria istorică a Maiei Sandu în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova! Acest rezultat reprezintă o confirmare a dorinţei majorităţii cetăţenilor Republicii Moldova, din ţară şi din diaspora, de apropiere strategică de Europa şi de România, singura garanţie a unui viitor mai bun, mai prosper, lipsit de corupţie şi oligarhie”, a fost mesajul transmis de preşedintele PSD, Marcel Ciolacu.

Președintele USR, Dan Barna a fost cel mai mulțumit de rezultat. Acesta s-a bucurat pentru votul pro-european masiv din Republica Moldova.

”Victorie uriaşă pentru Maia Sandu. Republica Moldova a ales să privească spre Uniunea Europeană. Maia nu va avea o sarcină uşoară în a-şi întoarce ţara pe drumul prosperităţii şi al valorilor democratice, dar dacă cineva poate reuşi acest lucru, atunci ea este acea persoană. Aşa cum se întâmplă adesea şi în cazul României, Diaspora a dat o lecţie de mobilizare şi democraţie extraordinară. Numărătoarea voturilor nu este încă finală, însă votul pro-european a fost atât de masiv încât nimic nu se mai poate schimba din acest punct de vedere. Aşadar, felicitări şi putere de muncă, Maia!”, a fost mesajul său.